Watertoevoer luxe voor Commewijne anno 2016

Foto: Steven Madsoleh.

De Pertjajah Luhur volksvertegenwoordiger van Commewijne, Ingrid Karta-Bink, vindt dat er niet serieus wordt omgegaan met het waterprobleem van het district. Ze is van mening dat noch de regering, noch de stedelingen, het drinkwaterprobleem van Commewijne begrijpen. “Mensen in de stad begrijpen ons niet, want volgens hen kan water geen probleem zijn in deze tijd. Maar in Commewijne kunnen we geen kraan opendraaien met normaal stromend water. Dat is anno 2016 nog een luxe voor ons”, merkt zij op. Ze benadrukt dat geen enkele huishouden zonder water kan functioneren. Het probleem dat er dagen achtereen geen water wordt geleverd, blijkt volgens Karta-Bink uit het feit dat er maar twee watertrucks actief zijn.

Verder vindt ze dat mensen minder arrogant moeten doen, doelend op de uitspraken van de directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), Marlon Oosterling, tijdens een persconferentie gisteren. De directeur liet weten dat bewoners de eerstvolgende keer dat zij de weg barricaderen voor water, zij het juist niet zullen krijgen. “De regering moet een helpende hand bieden voor goed drinkwater voor de burgers van het district”, zegt Karta-Bink. Daarnaast ziet ze het als een democratisch recht van de burgers als ze opkomen voor hun rechten. Het is volgens haar van groot belang dat men weet dat Commewijne watergebrek heeft.

Als oplossing ziet de parlementariër dat de resterende dertien watertrucks gerepareerd worden en gebruikt worden voor het leveren van water in het district. Ze zegt dat vicepresident Ashwin Adhin, erop zou toezien dat dit gebeurde. “Het wordt tijd dat hij de daad bij het woord voegt”, zegt ze. Als alle vijftien watertrucks operationeel zijn, kan er sneller water geleverd worden volgens Karta-Bink.

Volgens haar zijn de twee trucks die nu operationeel zijn, niet voldoende om te voorzien in de waterbehoefte van de ruim 32.000 bewoners van Commewijne. Karta-Bink wil dat de regering op dezelfde manier waarop zij heeft ingegrepen in het binnenland betreffende de gezondheidszorg, ook ingrijpt in Commewijne voor het waterprobleem. “Als de regering het werkelijk meent met de burgers van Commewijne, dan moet zij besparen zodat er geld vrijgemaakt wordt om de watertrucks te repareren”, zegt de parlementariër. Ze zegt dat er bespaard kan worden op de reizen die bepaalde ministers en hun delegatie maken naar conferenties in het buitenland. Ze benadrukt dat deze niet allemaal van belang zijn.

Karta-Bink zegt dat er nu wel vrijstelling die hiervoor in aanmerking komen, vrijstelling van de transportkosten is voor seniorenburgers en anderen die de kosten niet kunnen opbrengen. Ze hoopt  dat de dienstencentra van de SWM goed geïnformeerd zijn, zodat de medewerkers de bewoners van Commewijne goed kunnen de registreren.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles