Werkschema met volledige rustperiode voor politie

Zowel de korpsleiding van de politie als de Surinaamse Politie Bond (SPB) gaan voor een werkschema waarbij er sprake is van een goede rustperiode voor politieambtenaren. Tot de vorige week stonden de partijen niet op één lijn voor wat betreft de proefperiode van een maand die men wilde draaien, maar in het afgelopen weekend zijn de plooien gladgestreken. Het overeengekomen werkschema is op een gisteren gehouden algemene ledenvergadering (alv) goedgekeurd door de leden van de Surinaamse Politie Bond.

SPB-voorzitter Raoul Hellings zei gisteren tijdens een persconferentie na de ledenbijeenkomst in het Politie Opleidingscentrum, dat de alv na ruim drie uur vergaderen besloten heeft mee te gaan met het voorstel om nu twee weken in plaats van een maand proef te draaien volgens het nieuwe werkrooster.

Deze pilot zal in gemiddeld drie ressorten van elke regio geschieden. Daarna zal er op 2 november een evaluatie plaatsvinden om te bepalen of het systeem landelijk toegepast kan worden. Het ligt in de bedoeling dat er in het rooster een betere rustperiode ingebouwd wordt voor de politieagenten. Momenteel is het werkschema zodanig dat een agent een nachtdienst draait van 21:00 uur tot en met 06:00 uur om vervolgens weer van 14:00 uur tot 21:00 uur dienst te draaien. Alsof dat niet genoeg is, moet dezelfde agent de volgende ochtend om 06:00uur opkomen voor dienst tot en met 14:00 uur. Volgens Hellings is dit niet te doen, omdat er te weinig tijd overblijft voor de agent om uit te rusten of voor privézaken. “Wat de agenten uiteindelijk willen is een schema van: morgen-, middag- en nachtdienst, uitslapen en dan vrij,” zegt Hellings.

Hellings over het geaccepteerde werkschema: “Als ik vandaag een ochtenddienst draai, ben ik pas morgenmiddag aan het werk. Dat zal beter zijn, omdat er dan naast mijn werk voldoende tijd is om goed te rusten en mijn privézaken te doen.” Dit schema houdt in dat er van 06:00 uur tot 14:00 uur wordt gewerkt en dan de pas de volgende dag van 14:00 uur tot 21:00 uur en de daaropvolgende dag van 21:00 uur tot 06:00 uur. Hierna heeft de agent dan een vrije dag. Dit zorgt er volgens de SPB-voorzitter voor dat elke agent 24 uur tussen elke dienstwisseling heeft.

door Ivan Summerville

 

More
articles