Santokhi: ‘Tweede tranche IMF mogelijk on hold’

Het is de Staat Suriname niet gelukt om zich te houden aan alle voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds gesteld had. Dit maakt dat de tweede financiële tranche van het IMF aan Suriname die in de maand oktober plaats zou moeten vinden, on hold is gezet. Dit zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi aan De West. “Ik heb begrepen dat het IMF niet tevreden is over de evaluatie. Men wil duidelijkheid van de regering waarom zaken die afgesproken waren, niet goed gaan en ook niet allemaal zijn uitgevoerd. Dit is de reden waarom de president onlangs aanhaalde dat Suriname het ook zonder het IMF kan”, aldus Santokhi.

De politicus geeft aan dat Suriname zich niet aan alle voorwaarden, waaraan binnen een bepaalde periode voldaan moest worden, gehouden heeft. Het enige dat men heeft gedaan is de afschaffing van subsidie op de elektriciteit en het aanpassen van de begroting 2016.

Naast deze twee zaken, waren er nog tal van zaken die de overheid gedaan moest krijgen om alle financiële tranches veilig te stellen, zoals onder andere het maken van de belastingwetten en maatregelen om te komen tot een sociaal opvangprogramma voor alle kwetsbare groepen. Ook is men er niet in geslaagd de wisselkoers te stabiliseren, gelet op het feit dat de koers nog steeds aan het schommelen is, ook is er nog geen sprake van een onafhankelijk en transparant beleid bij de Centrale Bank van Suriname (CBVS). “Men maakt een heleboel show met het geld van het IMF, maar men kan nog niet eens aan de voorwaarden voldoen. Dit deed men slechts om het volk het gevoel te geven alsof men serieus met hen bezig is.”

Volgens Santokhi zullen de Staat Suriname en de vertegenwoordigers van het IMF opnieuw met elkaar moeten communiceren om tot flexibele oplossingen te komen met onder andere aangepaste voorwaarden. “ Men moet niet vergeten dat het IMF een bankier is die keiharde voorwaarden stelt die nageleefd moeten worden. Bij het naleven van de voorwaarden kijkt het IMF niet naar de sociale gevolgen.”

door Ivan Summerville

 

More
articles