Geen water voor financieel zwakke burgers

Bewoners van Commewijne kregen de vorige week door interventie van vicepresident Ashwin Adhin, de mogelijkheid om zich aan te melden bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) als zij niet in staat zijn de transportkosten te betalen. Daarvoor dienden zij hun ID-kaart te overleggen en het adres te vermelden waar het water geleverd moet worden. Ingrid Karta-Bink, Pertjajah Luhur volksvertegenwoordiger van Commewijne, zegt dat de bedoeling was dat deze mensen geregistreerd zouden worden voor gratis water. Echter bleken de dienstdoende medewerkers van SWM nergens vanaf te weten. Een groep burgers uit Commewijne begaf zich de afgelopen week naar het SWM-kantoor te Poelepantje voor de registratie. Aan hen werd meegedeeld dat ze zich moesten aanmelden aan de Benjaminstraat, maar daar aangekomen waren de SWM-medewerkers niet op de hoogte van de registratie voor gratis water in Commewijne voor minderbedeelden.

De benadeelde groep burgers ziet dit als een misleiding van de regering.

Gisteren hebben enkele bewoners van kilometer 13 te Commewijne de straat gebarricadeerd, omdat ze geen water hadden. Met behulp van districtscommissaris Remy Pollack, zijn er toen drie trucks water geleverd aan de bewoners aldaar. Karta-Bink zegt dat een aantal van deze bewoners wel een bon had, maar toch geen water geleverd heeft gekregen. De bewoners hebben niet alleen moeite om de SRD 90 aan transportkosten te betalen, zij moeten ook nog lang wachten voordat er water geleverd wordt. In deze droge tijd zijn ze totaal afhankelijk van de SWM. Hoewel er gisteren water geleverd is, benadrukt Karta-Bink dat dit geen oplossing is. Ze vindt dat de transportkosten voor water in Commewijne herzien moeten worden, want veel bewoners zijn niet in staat om per maand zoveel voor water te betalen.

Karta-Bink stelt dat er een goed beleid gevoerd moet worden voor wat het waterprobleem in Commewijne betreft. Ze wijst er ook op dat er geen controle is op de watertransporteurs. “Het komt al te vaak voor dat de chauffeurs het water verkopen aan mensen, zonder dat zij een bon bij zich hebben”, zegt zij. Verder meent ze dat de burgers door middel van pressie gisteren water hebben kunnen krijgen, ze is van mening dat er ook pressie op de regering gezet moet worden zodat er verandering in deze situatie komt. Karta-Bink benadrukt dat de mens niet kan leven zonder water en zegt dat de burgers van Commewijne wel willen betalen, maar het bedrag moet moet redelijk en billijk zijn.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles