De Surinaamse agrarische productie

Ingezonden

Tussen 2017 en 2019 wordt aan Suriname USD 1.8 miljard geleend. Dat geld wordt uitgesmeerd over een aantal sectoren. Ongeveer US-dollar 100 miljoen wordt gereserveerd voor de agrarische sector. De gedetailleerde bestemming hiervan moet nog nader uitgelegd worden. Naar aanleiding van de besteding van dit leenbedrag hebben verschillende ‘landbouw autoriteiten zich uitgelaten. Hieronder een kort verslag.
Ir. Rieknath Sanchit (secretaris van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten):
‘is zeer hoopvol gestemd over de huidige ontwikkelingen op regeringsniveau. Het worden hoogstwaarschijnlijk projecten die door de overheid gestuurd zullen worden. Sanchit wenst investeringen in goede irrigatie en onderhoud van de infrastructuur van landbouwproductiegebieden, zowel in de droge tijd als in de regentijd. Voor de export van groenten moet er een reorganisatie plaatsvinden op de luchthaven Zanderij. Er moet een verpakkingscentrale worden opgezet en een centrum dat gezien kan worden als een one-window shop. Er moeten goedkope kredieten vrijkomen voor de boeren’. Sanchit in ‘Dagblad Suriname’ van 16 september 2016.

Doctor Soedeschand Jairam:
‘daar landbouw een risicovolle sector is waarbij men voor een belangrijk deel afhankelijk is van factoren die men niet in de hand heeft, zijn vele landbouwbedrijven mede vanwege slechte voorbereiding de afgelopen periode failliet gegaan of mislukt. Daarom zijn identificatie van passende landbouwprojecten en goede voorbereiding noodzakelijk om de agrarische ontwikkeling in het binnenland op gang te brengen. Projecten naar het model, zoals we dat in het verleden gekend hebben bij het oliepalmbedrijf Patamacca, zijn nog steeds interessante en effectieve modellen voor het binnenland. Om de neerwaartse trend in de rijstproductie te stoppen, is het noodzakelijk om zowel korte termijn en structurele maatregelen te treffen, zoals: goedkope landbouwkredieten, renteverlaging, herschikking van schulden, opschorting van de belastingen op brandstof en controle op inputprijzen. De organisatieontwikkeling moet aangepakt worden. Een juist organisatiemodel zal leiden tot verbetering van de padieprijzen, verlaging van inputprijzen, tijdige uitbetaling van padiegelden, betere waterhuishouding en infrastructuur, betere gewaspleging, verhoging en verbetering van zaaizaadproduktie, onderzoek en voorlichting. De overheid zal hiertoe de trekkersrol moeten vervullen’. Jairam in ‘Dagblad Suriname’ van 22 september 2016.
Ir. Winston Caldeira (landbouweconoom):
…’het grootste probleem waar agrariërs op dit moment mee zitten, is het financiële. Dit verdient aanpak en er kan een oplossing gevonden worden in ‘supervised credits’. De looptijd van landbouwkredieten moet langer zijn, de rente moeten lager. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen een grote pilaar worden voor de economie. Caldeira pleit voor een speciale financiële allocatie voor deze groep ondernemers. Het gaat erom dat bedrijven op een veel efficiëntere wijze aan kredieten komen. Verder pleit Caldeira voor verbetering en beter onderhoud van de infrastructuur, fiscale faciliteiten en ondersteunende diensten. Fiscale faciliteiten, zoals hogere heffingen op vlees, groenten en fruit import en vrijstelling van exportheffing. Andere landen zetten een zware heffing op kippenvlees. Wij zijn de dummy’s die het eigenlijk maar zo laten. Natuurlijk zijn er belangen van importeurs, maar een groter belang is de importvervanging. LVV is niet in staat om de gehele agrarische dienstenketen te bedienen. Het ministerie moet loslaten wat het niet kan…..’ Caldeira in ‘Dagblad Suriname’ van 11 oktober en 14 oktober 2016.
PRAHLAD SEWDIEN (voorzitter Federatie van Surinaamse Agrariers (FSA) :
…’het Ministerie van LVV en de FSA hebben op 14 oktober 2016 een samenwerkingsintentie beklonken. Er is een intentieverklaring getekend. Sewdien zegt dat toen de regering had aangekaart om de voedselschuur van de Caricom te worden, dat dit haalbaar is en wij van de FSA moeten ons ervoor inzetten. Ten eerste moet je de laboratoriumfaciliteiten hebben. Ook moet je de federatie hebben ,want niet de overheid maar de stakeholders produceren. D e faciliteiten moeten gecreeerd worden en wetgeving moet in place zijn. Het is een proces. Wij zijn bezig met de faciliterende maatregelen….’ , aldus Sewdien in ‘Dagblad Suriname’ van 15 oktober 2016.

AGRARISCH KREDIETFONDS (AKF)
…het agrarisch kredietfonds dat is opgericht om boeren aan goedkope kredieten te helpen, zit met de handen in het haar. Het bestuur meent dat de wortel van het probleem is dat het fonds geen stichtingsvorm is. Het AKF heeft geen rechtspertsoonlijkheid en mag dus geen gelden beheren, slechts toezien. Bij haar oprichting beschikte het fonds over een bedrag van SRD 17 miljoen. Met dit fonds, dat zichzelf moest aanvullen en beheerd werd door de Landbouwbank, zijn boeren in staat gesteld hun bedrijf op te starten, of verder te ontwikkelen. Echter, nu de Landbouwbank is overgenomen door de VCB-Bank , blijkt er kennelijk iets loos te zijn. De VCB-Bank berichtte het fonds dat de vorige beheerder (Landbouwbank) “dubbele rente” zou hebben geboekt, waardoor in plaats van een tegoed, nu een schuld blijkt. De CLAD is nu bezig een diepgaand onderzoek in te stellen. Ook minister Algoe heeft aan de CLAD gevraagd om een diepgaand onderzoek in te stellen. De VCB-Bank heeft aan het Fonds ook te kennen gegeven dat zij (VCB Bank) niet de capaciteit heeft om het fonds te beheren……’, aldus de heer Armand van Alen in ‘de Ware Tijd’ van 14 oktober 2016.

Leendert Doerga: …”economische groei en duurzame ontwikkeling is altijd afhankelijk van de vooruitgang van de wetenschappelijke (ontwikkelingsresearch) – technologische -en organisatorische kennis (organisatiemodellen —wetgeving- controle-ondersteuning) Tegenwoordig kan een klein bedrijf dat in dezelfde branche werkt, maar met een verouderde uitrusting, niet lang weerstand bieden tegen de reuzeondernemingen die met ultramoderne middelen zijn uitgerust.
Een groot landbouwbedrijf zal door aanwending van zijn organisch-technologische ontwikkeling, moderne landbouwmachines, hoogwaardige zaaizaden etc., op een groter oppervlakte vaak goedkoper kunnen produceren dan een klein boerenbedrijf. West-Europa, Europese Unie en de USA, hebben dit reeds bewezen. Landbouw is een zeer belangrijk onderwerp voor de Europese Unie: bijna 40 % van de begroting van de Europese Unie wordt aan landbouw besteed. In juli 2016 heeft de Europese Unie 500 miljoen Euro extra beschikbaar gesteld voor steun aan boeren …”dit is ons (EU) antwoord op de huidige prijsdruk. Ons einddoel is het broodnodige herstel van de prijzen die de boeren betaald krijgen, zodat ze van hun werk kunnen leven…”, aldus de Europese Unie juli 2016.
Leendert Doerga

More
articles