Vervroegde 1 april mop

Wat kunnen wij soms gieren en lachen met onze politici. Ze denken namelijk, dat ze met hun uitspraken het volk kunnen beïnvloeden en op een dwaalspoor kunnen brengen. Vooral wanneer de grond onder hun voeten te heet wordt, komen ze met allerlei beloften om hun hachje te redden. De jaarrede van onze president was een goed stukje amusement. Een document met veel beloften, zonder houvast en met pogingen om het volk weer voor zich te winnen. Nu wil de man het hart van de ambtenaren veroveren. Ambtenaren krijgen een salarisverhoging. Dit heeft president Desiré Bouterse gezegd in het parlement. Hoeveel het loon wordt, is niet gezegd. De verhoging moet binnen een half jaar een feit zijn. Er is een begrotingstekort. Rond de maand april 2017 moeten de landsdienaren dan een loonronde ontvangen. Hoe de overheid dit gaat financieren is onduidelijk en hoeveel men in handen krijgt, blijft nog steeds een raadsel. De belofte is natuurlijk gedaan om elke vorm van protest de kop in te drukken. Ook wordt er een tv-programma uitgezonden waarin oproepen om te protesteren tegen het beleid van de regering negatief wordt neergezet. De president voelt dat de macht van zijn kabinet aan het afbrokkelen is en probeert nu alles uit de kast te trekken om de gemoederen rustig te houden. De grote grap is dat de man een loonsverhoging belooft in 2017 die vermoedelijk niet meer dan 10 procent zal zijn, want hij gaat helemaal voorbij aan het feit dat de samenleving met 100 procent armer is geworden. In aanloop naar die verhogingen komen er ongetwijfeld maatregelen die nog meer druk zullen uitoefenen op de portemonnee van de burgers. De regering heeft de volgende wetsvoorstellen en maatregelen op fiscaal gebied reeds voorbereid, te weten:

* Een gewijzigde Wet Verbruiksbelasting Motorbrandstoffen; deze zal ervoor zorgen dat geïmporteerde kerosine niet langer is uitgezonderd van verbruiksbelasting en dat deze belasting ook geheven zal worden op alle lokaal geproduceerde brandstoffen.

*De herinvoering van rij- en voertuigenbelasting; hiermee wordt een nieuwe bron van inkomsten ingesteld.

* Er zal gestart worden met de inning van wegenbelasting; dit houdt in dat er voortaan omzetbelasting op brandstoffen zal worden geheven.

* Verhoging van de tarieven van de in- en uitvoerkostenwet; hierdoor zullen er meer inkomsten voortvloeien uit alle douane transacties, gerelateerd aan de doorvoerhandel. Dus ook het in- en uitklaren van importen en exporten. De kritiek meenemend van het IMF geeft duidelijk aan, dat ook andere zaken afgebouwd worden, dus hetgeen meer belasting zal betekenen op de schouders van de gemeenschap. Leuk om het verhaal van de loonsverhoging aan te horen, maar het is achteraf een stukje psychologie om de boel rustig te houden. Zij die lichtgelovig zijn, springen een gat in de lucht niet beseffende dat het allemaal schijn is.

More
articles