SAB trots op prestaties van afgelopen 50 jaar

Suriname Alcoholic Beverages (SAB) N.V. is opgericht in 1966. Op 17 november 2016 zal het bedrijf haar 50ste jubileum vieren. In de afgelopen vijftig jaren heeft SAB vele hoogtepunten bereikt welke geleid hebben tot een zeer prestigieuze reputatie in zowel eigen land als daarbuiten. “SAB is een van de vooraanstaande en toonaangevende productiebedrijven in Suriname en daar zijn we erg trots op”, zegt Steven Ma Ajong, managing director van SAB.

Trots
De managing director vertelt: “SAB is een van de weinige Surinaamse bedrijven of wellicht zelfs het enige Surinaamse bedrijf dat zoveel prijzen op internationaal niveau heeft gewonnen, wij winnen vrijwel elk jaar enkele grote prijzen. De mensen die hier werken, realiseren zich wel dat zij in een bedrijf werken, dat gouden medailles wint, maar zouden dat wat meer naar buiten toe mogen tonen. Onze werknemers zetten zich dagelijks in voor een product dat in het buitenland op de grootste spirits competities prijzen wint. Wij, bij SAB, willen die bewustwording verder stimuleren, zodat onze trots ook doordringt tot de Surinaamse gemeenschap.”

Bewustwording
“Als je denkt aan bepaalde landen en merken, dan heeft Jamaica bijvoorbeeld Bob Marley en Usain Bolt als ijzersterke merken. Maar wanneer men in het buitenland onze rum proeft en vraagt van waar die komt, kunnen zij Suriname niet plaatsen, want ons land is nog relatief onbekend. Daarom hebben wij Suriname nodig als draagvlak om bewustwording te creëren op de internationale markt, maar dat begint allereerst op de lokale markt en van daaruit naar het buitenland. Het is een dynamisch proces. We kunnen beginnen door in te zien dat Suriname geen eiland is, zoals de rest van de Caribbean, we zijn Zuid- Amerikanen die Nederlands spreken, dus een beetje vreemde eend naast de rest, maar daardoor kunnen wij ons juist onderscheiden door onze unieke aspecten te accentueren”, zegt Ma-Ajong.
In principe ziet de managing director het liefst dat men beseft waartoe SAB in staat is, doordat men de volle potentie inziet van de prestaties van de afgelopen jaren. “Als bedrijf krijgen wij heel veel positieve reacties van het buitenland en in de branche waarin wij zitten, moet je altijd innovatief en creatief blijven. Daarom is het winnen van medailles ook een prestatie, omdat onze rum soorten andere grote rummerken verslaan tijdens internationale rumcompetities. Wij produceren inmiddels producten die niet onderdoen voor soortgelijke internationale producten, waardoor wij eigenlijk een beetje minder bescheiden zouden hoeven te zijn ”, aldus de managing director.

Product portfolio
Met de nieuwe aged rum gaat SAB nog verder. “We gaan scoren en de specialisten die met passie aan de nieuwe blends hebben gewerkt, zijn erg onder de indruk van de smaak en presentatie. De flagship brand voor SAB is momenteel Borgoe 8 Year Old. Daarvoor kennen we allemaal de Borgoe ’82 Rum die in 1982 werd geïntroduceerd ter gelegenheid van het honderd jarig bestaan van de suikerplantage Mariënburg. De luxueuze opvolger van de Borgoe ’82, is Borgoe Extra en daarna kwam Borgoe Vintage 5 Year Old voor de fijnproevers. Naast de Borgoe rum soorten produceert SAB ook Voltz Vodka, Red Sun Rum, Hanappier, Marienburg Rum en ‘good old’ Black Cat Rum”, zegt de managing director.

Crisis
“Het is op dit moment moeilijk om te werken in Suriname met een wisselkoers die niet stabiel is. Bedrijven kunnen niet alsmaar hun prijzen veranderen, want dat komt niet ten goede aan de consument. Wij, bij SAB, zien momenteel grote potentie buiten onze grenzen, met name in Europa en Noord-Amerika.”

Productontwikkeling
Suriname hunkert heden ten dage naar positieve verworvenheden. Bij SAB wordt er voortdurend gewerkt aan productontwikkeling en innovatie, die resulteren in een continue uitbreiding van het product portfolio. Dit proces is onlosmakelijk verbonden met het strategisch beleid van het bedrijf. “Wij willen steeds kunnen inspelen op de groeiende vraag naar onze producten, en dat betekent een verdere verbetering van de efficiëntie van ons productieproces en het vergroten van onze voorraden”, stelt Ma Ajong.

Borgoe
De groeiende bekendheid van de Borgoe rum komt mede door de verschillende prijzen die voornamelijk Borgoe 15 Year Old rum in de wacht heeft gesleept tijdens Europese en Caribische spirit competities. Dit jaar tijdens de Spirits Selection, die vorige maand werd georganiseerd in Mexico, heeft Borgoe 8 Year Old Rum een gouden medaille behaald in de categorie 8 jaar oude rum. Volgens Ma Ajong is hiermee bewezen dat onze eigen Borgoe rum tot de beste aged rum in de wereld gerekend mag worden. De gouden medaille voor Borgoe 8 Year Old komt nog net voordat de huidige fles en verpakking plaats zullen maken voor een geheel nieuwe verpakking. Ook zal er een heel speciale Borgoe Aged Rum worden geïntroduceerd rond de 50ste verjaardag van de SAB. Daarnaast zullen de nieuwe Borgoe Gold en Premium varianten aan het Surinaamse publiek gepresenteerd worden.

Doelen
“We willen ons nog meer gaan profileren op de buitenlandse markt en onze exporten goed van de grond krijgen om wereldwijd te groeien, ook willen wij nieuwe producten aan onze portfolio toevoegen en onze positie op de lokale markt verstevigen. Daarnaast gaan we kijken welke doelen we gaan stellen voor de komende vijftig jaar, we denken dan aan het opzetten van een eigen suikerindustrie in Suriname, melasse van eigen bodem, waardoor werkgelegenheid wordt gecreëerd en goedkoper geproduceerd kan worden. Ook kan je met eigen melasse de kwaliteit van de rum beter beheersen”, aldus de managing director van SAB.

Awards
SAB is buitengewoon trots op de vele internationale prijzen en onderscheidingen die haar rumsoorten in het buitenland ten deel zijn gevallen. Enkele hiervan zijn:
• 1977; Luxemburg, Monde Selection Médaille d’Or (Gold Medal) voor BLACK CAT Rum.
• 1978; Genève, Monde Selection Médaille d’Or (Gold Medal) voor POKER Rum, een donkere rum die zich later ontwikkelde tot BORGOE Rum.
• 2003; Tokyo, Best Rum Award voor BORGOE Extra Rum.
• 2004; Brussel, Monde Selection Médaille d’Bronze voor BORGOE EXTRA Rum.
• 2012; Grenada, Caribbean Rum Festival, BORGOE 15 Year Old Silver Medal en BORGOE 8 Year Old Silver Medal.
• 2012; Nederland, Whisky & Rum aan Zee Festival, BORGOE 15 Year Old Gold Medal.
• 2013; Grenada, Caribbean Rum Festival, BORGOE 15 Year Old Gold Medal en BORGOE 8 Year Old Silver Medal.
• 2013; Nederland Whisky & Rum aan Zee Festival, BORGOE15 Year Old Gold Medal.
• 2015; St. Maarten, Caribbean Rum & Beer festival, BORGOE 15 Year Old Gold Medal, BORGOE 8 Year Old Silver medal, BORGOE ‘82, Bronze Medal.

More
articles