C-47 wel voorstander van ‘3 oktober. Alles Plat!’

Robby Berenstein, voorzitter van de Progressieve vakcentrale (C-47), zegt er niet van op de hoogte te zijn wie de organisator van ‘3 oktober. Alles plat!’ is, maar hij is wel voorstander van dit protest, omdat het om dezelfde belangen gaat. De hele samenleving wordt slachtoffer van het beleid van de regering. C-47 mobiliseert geen leden, maar de leden zijn vrij om te participeren aan het protest. Berenstein zei dit vanmorgen tijdens een Assemblee van de Arbeid in het C-47 Centrum. Tijdens de vergadering werd geëvalueerd over de afgelopen maand. De C-47-voorzitter maakte duidelijk dat als er meer informatie over 3 oktober wordt verschaft, overwogen zal worden of zij zullen participeren. Op 3 oktober voeren ook de leden van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) actie. Bij dit protest is C-47 wel bereid samen de strijd aan te gaan, omdat het onderwijs een van de belangrijke speerpunten is om het land te ontwikkelen. Thans vindt de vakbondsleider dat niet alleen geld een rol speelt, maar ook de herwaardering van de leraren en hoe zij gefaciliteerd worden. Berenstein maakte verder ook duidelijk dat er groepen zijn die de regering naar huis willen sturen, maar de vakbond richt zich op de problemen in het land.

Deze problemen zijn onder andere: de stijgende koers, inflatie, stijgende winkelprijzen. “We gaan de strijd groter en beter maken”, aldus Berenstein. Ook zal het contact met het bedrijfsleven versterkt worden. Hij zegt dat de vakbonden niet stil hebben gezeten. Los van de acties tegen de regering, is er constant gepraat met de werkgevers. De vakbondsleider meldt dat er in oktober wederom gepraat zal worden met de werkgevers over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Iets anders waar de vakbonden moeite mee hebben, is dat de regering steeds de schuld op een ander afschuift. “IMF zou ons land redden, maar integendeel hebben ze de problemen zwaarder gemaakt. De situatie van het volk is niet verbeterd.” De gesprekken met de regering hebben volgens hem niet veel opgeleverd. Toch gelooft Berenstein dat er middels dialoog een oplossing zal komen, hij zal daarom blijven communiceren met de regering. Echter zullen acties niet uitblijven.

door Kimberley Fräser

 

More
articles