Onderwijsbeleid ramp voor Suriname

De voorzitter van Bond van Leraren (BvL) en van de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), Wilgo Valies, geeft in een gesprek met De West aan dat het een ramp voor Suriname wordt, als de regering doorgaat met dit beleid op het gebied van onderwijs. Daarom is het volgens de bondsvoorzitter van belang dat de gemeenschap achter de bonden staat. “Er wordt niet geïnvesteerd in onderwijs. Het volk moet begrijpen dat wanneer de overheid geen geld stopt in het onderwijs, de ontwikkeling van het totale volk eronder zal leiden”, aldus Valies. Valies erkent dat het onderwijs in Suriname veel problemen kent. Behalve dat er te weinig geld in het onderwijs gestopt wordt, zijn er ook tal van problemen op het ministerie zelf. De bondsvoorzitter zegt dat een van de problemen de mutatie van leerkrachten is.

“Men muteert leerkrachten à la dol, er wordt helemaal geen rekening met ze gehouden”, zegt Valies.  Hij zegt dat hij hierover veel klachten heeft gehad in de vakantie. Valies benadrukt dat er veel gedaan moet worden, zodat de onderwijsresultaten verbeteren.

Gisteren hebben de eerder genoemde bonden een bestuursvergadering gehad, waar ook voorbereidingen zijn getroffen voor de vergadering van 3 oktober aanstaande. Valies deelt mee dat de leerkrachten al om 08.00 uur in de ochtend aanwezig dienen te zijn voor de vergadering op 3 oktober, gelet op dit tijdstip vindt hij het niet raadzaam voor ouders om hun kinderen op die dag naar school te sturen.  “Gezien de situatie waarin we nu zijn, raad ik de ouders aan de media te blijven volgen”, voegt Valies eraan toe.

De bonden zullen samen met de leerkrachten de situatie evalueren en kijken hoe ze verder zullen gaan ten aanzien van de eerder gemaakte overeenkomst met de overheid. Daarnaast zal het bestuur ook een aantal andere punten voorleggen aan de leerkrachten. Over de slechte situatie in het land zegt Valies: “We gaan over alles praten, de leerkrachten moeten de vergadering gebruiken als een forum om aan te geven met welke problemen ze te kampen hebben.”

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles