Penitentiaire inrichtingen worden zelfvoorzienend

Het ministerie van Justitie en Politie is vanaf januari bezig met het traject om de Penitentiaire strafinrichtingen zelfvoorzienend te maken, dit houdt in dat zij zelf zorgen voor hun eigen producten om in hun levensonderhoud te voorzien.

De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, gaf vandaag tijdens het installeren van het stichtingsbestuur Beheer en Exploitatie Penitentiaire Strafinrichtingen, aan dat de strafinrichtingen al negen maanden lang  voor zichzelf zorgen. Het stichtingsbestuur zal toezicht houden op de strafinrichtingen en op hun financieel beleid. Alle voorbereidingen zijn in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) gedaan, omdat het OM executeer is van strafvonnissen.

In de penitentiaire stafinrichtingen bevinden zich gedetineerden die hun vonnis aan het uitzitten zijn. Het Huis van Bewaring (HvB) is niet meegenomen in het programma van het ministerie, omdat  in het HvB mensen zitten die in afwachting zijn van hun vonnis of hoger beroep hebben aangetekend. Volgens de wet is het HvB een huis of onderkomen van arrestanten en van mensen die in een tussenfase zijn van hoger beroep in afwachting op hun behandeling, maar niet behoren tot de gedetineerden.

Hazard, de strafinrichting te Nickerie, doet aan veeteelt en landbouw. De jongste ontwikkeling binnen het zelfvoorzienend programma is het zelf bakken van brood. De minister is er erg trots op dat deze inrichtingen op hun eigen goederen en kosten draaien. De minister gaf aan dat binnen het zelfvoorzienend programma van de inrichtingen de reïntegratie plaatsvindt. Daarmee wil de minister het resocialisatieproces van de gedetineerden bevorderen en voorkomen dat er zowel bij jongeren als volwassenen recidive plaatsvindt.

Het stichtingsbestuur is volgens Van Dijk-Silos een instrument van de staat Suriname, daarom neemt de directeur van Justitie en Politie/ directeur Operationele zaken plaats op de stoel van de voorzitter, namelijk Humphrey Tjin Liep Shie. Het is de bedoeling dat Tjin Liep Shie, de directeur wordt van het directoraat Operationele zaken, dat nog in voorbereiding is. Roy Elgin, neemt als vertegenwoordiger van het OM, zitting in het bestuur.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles