Grote rellen in Saint-Laurent-du-Maroni

Molotov cocktails, flessen, traangas en brandende banden waren gisteren het toneel van een avond vol geweld en spanning in Saint- Laurent-du-Maroni. Aanleiding voor het geweld was de arrestatie van een jongeman die reed zonder rijbewijs.

Het begon allemaal, toen in de middaguren een jongeman, Fabrice, werd aangehouden. Hij reed op de openbare weg zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en onder invloed van alcohol. Hij weigerde daarna zijn proces-verbaal te tekenen. Volgens de familie was de arrestatie veel te gewelddadig. Zo zouden enkele politiehonden familieleden hebben gebeten toen de jongeman werd geboeid.

Woedend over het verloop van de arrestatie, gingen ter plekke aanwezige familieleden naar het bureau van de gendarmerie om meer informatie. Ze werden echter niet te woord gestaan, hetgeen tot grote woede leidde. Tegen 19.00 uur in de avond liep de zaak uit de hand. Voor de kazerne van de gendarmerie werden banden in brand gestoken.

Lege flessen werden in de richting van de gendarmes gegooid die zich op dat moment in de kazerne bevonden. Na een uur besloot de leiding van de gendarmerie de menigte uiteen te jagen door traangas te gooien.

Maar jongeren uit andere wijken voegden zich bij de menigte en begonnen molotov cocktails te gooien. Tijdens het oproer zou de vader van Fabrice enkele raken klappen hebben gehad van de leden van de gendarmerie. De gewelddadigheden gingen daarna de hele avond door met bijna ernstige gevolgen. Het kantoor van de sous-préfet werd namelijk in brand gestoken. Het gelukte de brandweer nog net om het ergste te voorkomen. Maar elders hadden inwoners minder geluk. Auto’s gingen in de fik, winkelruiten werden ingeslagen en handelaren liepen grote schade op. Ook werd is de apotheek dicht bij de begraafplaats leeggeroofd.

Ter voorkoming van verdere ongeregeldheden werd de markt vandaag gesloten.