Rousseff afgezet als president Brazilië

De geschorste president van Brazilië, Dilma Rousseff, is vandaag door de Braziliaanse senaat definitief weggestemd. Interim-president Michel Temer neemt de rol van Rousseff op zich tot de volgende verkiezingen, in oktober 2018. Rousseff wordt ervan verdacht te hebben gesjoemeld met de begroting. Ze zou zonder toestemming van het parlement geld hebben geleend bij staatsbanken om tekorten op te vullen in de aanloop naar haar herverkiezing in 2014. Een ruime meerderheid van de senaat stemde vóór afzetting van Rousseff. Ook een groot corruptieschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobas heeft Rousseffs reputatie geen goed gedaan. Rousseff was van 2003 tot 2010 bestuursvoorzitter bij dit bedrijf. Zelf stelt ze slachtoffer te zijn geworden van een politiek complot. Rousseff stelde maandag in een laatste verweer dat ze vreest voor de toekomst van  Brazilië.

Volgens Rousseff kan de afzetting de sociale vooruitgang van de afgelopen dertien jaar ongedaan maken. De nieuwe president van Brazilië, Temer, was onder Rousseff de vice-president en heeft haar rol in mei al overgenomen na de schorsing van de president.