Suriname Jazz festival wil groter publiek bereiken

De Stichting Suriname Jazz Festival heeft gemeend om dit jaar een groter publiek te bereiken. Daarom hebben ze op één event na ervoor gezorgd dat het festival gratis toegankelijk is voor een ieder. Het evenement dat niet gratis is, zal het optreden van de band Fra Fra Sound zijn in de ballroom van Torarica. Een ander verschil met de voorgaande jaren is dat het festival dit jaar vier dagen duurt, eerst duurde het festival vijf dagen. Charlene Angel, festival director, zegt dat naast het gebruikelijke doel om goede muziek te brengen en het publiek te entertainen, de organisatie dit jaar meer kwaliteit wil bieden aan de jazz liefhebbers en een groter publiek wil bereiken. Gezien de slechte economische situatie heeft de organisatie daarom besloten om geen entreeprijs te heffen. “We willen dat iedereen met ons komt genieten”, zegt Angel bij de launch van de veertiende editie van het Suriname Jazz festival gisteren bij de pier van Hotel Torarica. Het festival is van 27-30 oktober. Het festival begint iedere avond om 19:30 uur en duurt tot ongeveer 24.00 uur.

Gisteravond maakte musical director Sergio Fung Loi bekend wie er allemaal te gast zal zijn op deze veertiende editie. De line up ziet er als volgt uit:
1. Vicenten Luna Quartet (Mexico), hij richt zich meer op Latin Jazz.
2. Amrizmar do Esperito Santo (Brazilië), hij kan bijna elke muziekinstrument bespelen, zoals de gitaar, bas en de piano. Hij heeft inmiddels al zes cd’s op zijn naam staan.
3. Divinty Roxx (USA), een stoere dame die al vijf jaren toert met de wereldbekende zangeres Beyonce.
4. Fra Fra Sound (Nederland), een band die 36 jaren geleden is opgericht door Surinaamse heren die zich gevestigd hebben in Nederland en door de jaren heen veel bekendheid hebben gekregen.
5. Paco Séry (Parijs), wordt door Fung Loi bestempeld als een van de beste wereld drummers.
De bovengenoemde artiesten zullen allen workshops verzorgen aan de jeugd. Sommigen komen één tot twee weken voor het festival om met de jongeren bezig te zijn. Fra Fra Sound zal ook hetzelfde doen en de mogelijkheid bieden aan Surinaamse bands om hun talenten te tonen, enkelen zullen de mogelijkheid krijgen om samen met Fra Fra Sound op te treden. “Fra Fra Sound komt de Surinaamse arrangementen stimuleren, zodat ze jazz in Suriname tot verder hoogtes kunnen brengen”, merkt Fung Loi op. De organisatie wil dit jaar ook jazz muziek onder de aandacht van de jeugd brengen. “Vaak hebben zij een verkeerd beeld erover”, merkt Ernst Noorman, Nederlandse ambassadeur op. De Nederlandse ambassade is een partner van de stichting. In dit kader zal er ook een middelbare school bezocht worden. Rosita Leeflang, PR- en education manager, zegt dat er ieder jaar een sociaal project aan het festival is verbonden. “Mensen die niet naar het festival kunnen komen, willen wij tegemoet komen. Voor nu moeten we kijken waar we dat gaan uitvoeren”, merkt ze op. Het sociale doel zal samen met Divinty Roxx en haar band uitgevoerd worden.