Concurrentie steeds groter voor pluimveesector

Vleeswet van belang

Peter van Dijk, eigenaar van Sranan Fowru, vindt dat de oneerlijke concurrentie met geïmporteerde kippen steeds zwaarder wordt voor de pluimveesector. De pluimveesector pleit al jaren voor de wetgeving voor de controle op vlees en overige dierlijke producten, ook wel bekend als de Vleeswet. Door de stijgende koers verergert de situatie, waardoor de Vleeswet volgens Van Dijk nu echt van belang is. “De pluimveesector heeft de Vleeswet heel hard nodig. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Suresh Algoe, heeft al een jaar toegezegd dat hij de invoerrechten met 40 procent zou verhogen, maar er is tot nog toe niets van terecht gekomen”, zo uitte Van Dijk zijn misnoegen. Hij zegt dat door de precaire situatie de bevolking binnen afzienbare tijd alleen maar geïmporteerde kip zal gaan kopen, omdat alleen die voor velen nog betaalbaar zal zijn.

De overheid speelt hierin volgens Van Dijk een grote rol, want zij zou juist ervoor moeten zorgen dat eigen producten gestimuleerd worden, tevens moet zij letten op de kwaliteit van de producten. Van Dijk kan zich niet voorstellen dat de buitenlandse kippen hier worden verkocht, aan alle eisen voldoen, zelfs de buitenlanders eten volgens hem deze kip niet. Ook zegt hij dat de prijs van deze kippen hier hoger ligt dan in het buitenland, daar spreek de kwaliteit van de kip voor zich.

“We kunnen niet concurreren tegen de importeurs van buitenlandse kippen”, zegt Van Dijk. Van de geïmporteerde kippen gaat nog steeds 60 procent naar de horeca, deze kip wordt voor minder dan helft van de prijs verkocht, terwijl de pluimveesector 40 procent van de markt bezit. Hij vreest dat dit aantal binnen korte tijd nog meer zal dalen. Hij merkt nu al dat de omzet steeds minder wordt. Hoewel Sranan Fowru zijn prijzen nog niet verhoogd heeft, kan gezien de stijgende koers verwacht worden dat de prijzen omhoog zullen gaan. De laatste verhoging was in december. Sranan Fowru heeft de afgelopen zes maanden nog geen 20 procent van haar prijs aangepast. Alles is nu afhankelijk van de koers, omdat alles dat nodig is voor de pluimveesector, zoals grondstoffen, medicamenten en voeding, geïmporteerd moeten worden. Van Dijk zegt dat de productie ook niet meer zo snel gaat. Naast de hoge koers speelt de hitte ook een rol in het kweekproces, hierdoor groeien de kippen langzaam.

Inmiddels is LVV de Vleeswet weer aan het aanwakkeren. Aan het parlement wordt er wederom aandacht gevraagd voor dit vraagstuk. Middels deze wet kan ook voedselveiligheid beter gegarandeerd worden.

door Kimberley Fräser

More
articles