Acties EBS gaan onverkort door

De acties bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) gaan onverkort door. Dat heeft de werknemersorganisatie (OWOS) vanmorgen besloten na een algemene ledenvergadering (alv). Het besluit is genomen, omdat de bond nog geen uitnodiging van de directie heeft ontvangen om door middel van dialoog tot een uitvoering van het akkoord te komen. Vanaf vandaag zal er na 14:00 uur alleen dispensatie verleend worden aan het technisch personeel van alle opwekcentrales, de bedrijfsgeneeskundige dienst (MCD) en de afdeling Security Fire prevention & Safety (SFS). De overige medewerkers zijn vanaf 14:00 uur tot nader order in actie. Bondsvoorzitter Steve Geerlings zegt dat het veel moeite gekost heeft om ervoor te zorgen dat de stroomvoorziening niet in haar geheel werd stopgezet. Rekening houdend met de maatschappelijke verantwoordelijkheid, heeft de bond de leden ervan kunnen overtuigen om de stroomvoorziening te blijven garanderen.

Geerlings vermeldt dat het bestuur wel open staat voor oplossingsmodellen met betrekking tot de uitvoering van het principeakkoord of delen daarvan.

“Zodat we met zijn allen met tevredenheid kunnen overgaan tot de orde van de dag”, voegt Geerlings eraan toe.

Geerlings zegt dat het onbegrijpelijk is dat de werkgever weigert het akkoord uit te voeren. De EBS-werknemers zien elke dag hun koopkracht dalen. “Dagelijks worden er prijsverhogingen doorgevoerd door handelsbedrijven”, merkt hij op. Daarnaast kunnen de medewerkers die buiten de stad wonen, zich niet meer permitteren om met eigen vervoer naar het werk te gaan, gezien de recentelijke verhoging van brandstofprijzen. Geerlings merkt ook op dat de EBS’ers niet weten hoe zij hun kinderen moeten voorbereiden op het nieuwe schooljaar, omdat de middelen om schoolspullen aan te schaffen, ontbreken.

De bondsvoorzitter zegt dat de leden tot het bittere eind zullen strijden, omdat de kinderen gevoed moeten worden. Hij is van mening dat snoeien in de voorzieningen verdere verarming met zich mee zal brengen. “De vakbond moet de moeizaam opgebouwde voorzieningen met alle zich ten dienste staande wettelijke middelen verdedigen”, verklaart Geerlings.

De EBS-directie laat in een gisteren uitgegeven persbericht weten dat de stroom- en gasvoorziening gegarandeerd zijn. “De directie, staf en overige EBS-medewerkers stellen alles in het werk om de dienstverlening te garanderen. Voorlopig zullen er geen aansluitingen plaatsvinden door de actie. De gasdepothouders zijn de afgelopen dagen voldoende bevoorraad, waardoor er vooralsnog geen tekort verwacht wordt. De EBS-directie vraagt begrip voor de situatie. Klachten kunnen 24 uur per dag doorgegeven worden via het nummer 175,” deelt de EBS mee.

door Richelle Mac-Nack

More
articles