Ontwaarding SRD is oorzaak prijsaanpassingen

“De devaluatie van de Surinaamse dollar (SRD) is de oorzaak van de prijsaanpassing op onze producten”,  zegt Marlon Telting, managing director VSH foods. “De koers is de koers, en die is het resultaat van een aantal zaken, maar ik wil praten over de ontwaarding van de SRD”, stelt Telting. Het wordt steeds moeilijker voor ondernemingen om met een gedevalueerde SRD, een lineaire prijs door te voeren. Op 17 augustus jongstleden heeft VSH Foods zijn prijzen voor zijn producten moeten verhogen en er is ook een verhoging van 5% doorberekend voor de Fernandes Bakkerij. Dit is in overeenstemming met de bevestiging van Kurt van Essen, directeur van de Fernandes Bakkerij, dat de prijs van meel, suiker en vetten, aanmerkelijk is verhoogd.

“Ik praat met een industrie-pet op, maar alles wat we gebruiken, moeten we importeren. Wij pleiten al heel lang om meer lokaal te produceren. Om maar een voorbeeld te geven: kartonnen dozen, wikkels, kuipjes, kortom verpakkingsmateriaal en al de grondstoffen, komen uit het buitenland.

Omdat de SRD ontwaard is, moet je als ondernemer ook denken aan je marge”, geeft Telting aan. “Er moet ook een vervangingswaarde worden doorberekend om te zorgen voor continuïteit van het bedrijf. Alle ondernemers moeten daarom een hoger tarief doorberekenen om die marge te bereiken”, zegt Telting.

-door Gladys Findlay-

More
articles