Pierre Chang wint Yokohama-Rukhmania Chess960 toernooi

 

De verschillende winnaars van het Yokohoma-Rukhmania Chess960 schaaktoernooi. Dit schaakeve-nement werd zondag in de Expertklasse gewonnen door Pièrre Chang. (Foto: SSB)

Pierre Chang is zondag winnaar geworden van het Yokohama-Rukhmania Chess960 Toernooi. Dit toernooi werd georganiseerd in het kader van het 30-jarig bestaan van de schaakvereniging Rukhmania.

Chang, zelfs lid van Rukhmania, scoorde in de Experts klasse, 7 punten uit 9 wedstrijden. Hij eindigde samen met Avikaar Malgie (CSV) en clubgenoot Vickey Ramdat Tewarie op de gedeelde eerste plaats. Na het toepassen van de tie-breaks werd Chang kampioen, Malgie semi-kampioen en Ramdat Tewarie eindigde als derde. Opmerkelijk was dat de talentvolle jeugdspeler Rafe de Baas van Stibula zelfs in de top 10 van de Experts klasse eindigde, waardoor hij het kampioenschap van de subtopsectie kon opeisen.

Het toernooi werd opgedeeld in vier verschillende klassen, waarbij de schakers op basis van hun sterkte werden opgedeeld. Vooral de beginnende schakers kwamen aan hun trekken en deden volop mee aan de voor hen nieuwe manier van schaken. In de lagere klassen werd er tevens een nieuw spelsysteem geïntroduceerd. In de Beginners-, Intermediate- en Advanced klasse waren er voorrondes (poulefase). Vanuit de poulefase kwalificeerden steeds de top 2 voor de finalerondes. Als stimulans voor de schakers komen de top 3 van alle poules van de verschillende klassen in aanmerking voor een medaille. Deze prijs zullen de spelers alsnog via hun eigen schaakvereniging in ontvangst kunnen nemen. In de expertklasse kwamen 35 spelers in actie volgens het Zwitserssysteem. Deze klasse was opgedeeld in een top- en een subtopsectie.
De kampioenen in de Advanced klasse, Intermediate klasse en de Beginners klasse zijn respectievelijk Bryton Elliot (Stibula), Ashmita Ramlal (CSV) en Vinay Bhagwanbali (Rukhmania).

In verband met het 30-jarig bestaan van Rukhmania werden de titelhouders van Suriname die Rukhmania leden zijn, ook in het bloemetje gezet. Van de vier Fidemesters in Suriname zijn drie afkomstig van de schaakvereniging, te weten: Dewperkash Gajadin (oprichter van Rukhmania), Viresh Giasi en jeugdkampioen Calvin Tjong Tjin Joe. Ook oud-voorzitter tevens Candidate Master Suradj Hanoemen kwam in aanmerking voor een oorkonde. Bij de dames kregen oud-dameskampioenen Victoria Naipal en Ekaterina Naipal eveneens een oorkonde. De gezusters Naipal die momenteel in het buitenland vertoeven, zijn in het bezit van de Woman Fide Master (WFM) titel. Ook WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe en WCM Renusha Gajadin mochten een oorkonde van de vereniging in ontvangst nemen voor hun sportieve verdiensten zowel nationaal als internationaal.

Rukhmania-voorzitter Ratan Kalka bedankte de directie van Yokohama Trading, die reeds zes keren de trouwe sponsor is geweest van het evenement.

Na de evaluatie zal de schaakvereniging alvast voorbereidingen treffen voor de zevende editie van dit toernooi in januari 2017.

More
articles