Fransen onderscheppen illegale vissersboten op grens Suriname

De Franse autoriteiten hebben twee vissersboten aan de boeien gelegd, nadat ze de wateren voor de kust van Frans-Guyana illegaal waren binnengedrongen. In beide gevallen was er sprake van stroperij van de Franse visgronden. De boten werden onderschept op 9 augustus in Franse wateren, niet ver van de maritieme grens met Suriname.

De eerste onderschepping was die van vedette Organabo. Om 13:30 greep zij de Miss Rai 1 zo’n 70km binnen de Franse territoriale wateren. Er is daarbij 1.500 meter aan visnet in beslag genomen. Het ruim van het vaartuig was volgeladen met vis, ook die is geconfisqueerd.

In de vooravond was het de welbekende La Capricieuse die toesloeg. Om 18:30 uur onderschepte zij, samen met de wat kleinere Pacha, een boot met de naam ‘Navin’, afkomstig uit Guyana.

Dit gebeurde zo’n 20 km binnen Franse territoriale wateren. Beide illegale vaartuigen zijn zeer vermoedelijk via de Surinaamse wateren voor de kust van Frans-Guyana terechtgekomen.

Beide boden zijn meegesleept richting Mana. De twee kapiteins en de negen bemanningsleden zijn aangehouden.

Het bleek echter een langere dag te zijn dan verwacht. Op aanwijzing van La Capricieuse werd de speciale boot La Couanne’ in gezet. Deze is sinds enkele maanden operationeel en heeft als taak om drijvende netten uit het water te halen. Dat heeft zij dus ook gedaan. Er werd maar liefst 15km aan drijvend net binnengehaald.