Bromfietsers rijden onveilig

Verkeersveiligheidsmaand van start

Met het thema: ‘Opo yu ai, no mek trawan pai’ van de verkeersveiligheidsmaand die vandaag van start is gegaan, benadrukt inspecteur Humphrey Tjin Liep Shie van Justitie en Politie (JusPol), dat bromfietsers in het verkeer extra gevaar lopen . Het aantal verkeersdoden bestaat grotendeels uit bromfietsen. Dit jaar zijn er al 38 verkeersdoden geteld, waaronder 19 bromfietsers.

Dit aantal is volgens hem zorgwekkend, het aantal is met 50 procent gestegen, vandaar dat JusPol enkele nieuwe maatregelen heeft doorgevoerd. De politie-eenheid is reeds gestart met verkeerscontroles die meer gefocust zijn  op de bromfietsers. De bedoeling is dat het aantal verkeersdoden niet verder oploopt.  Tjin Liep Shie zegt dat het gedrag van de bromfietsers veranderd moet worden, ze rijden te hard, de maximale snelheid is 30 km/uur, maar velen overschrijden deze snelheidslimiet. De verkeersveiligheidsmaand wordt jaarlijks georganiseerd door het ministerie van JusPol en enkele partners. De launch vond vandaag plaats op de Jozefschool (Wanicastraat). De verkeersveiligheidsmaand duurt tot en met 15 september. Echter zullen de verkeerscontroles niet alleen deze maand, maar het hele jaar door worden uitgevoerd.

JusPol bereidt zich momenteel voor op het invoeren van een bromfietsrijbewijs. Tjin Liep Shie kondigt aan dat dit op korte termijn ingevoerd zal worden. Het certificaat is van essentieel belang, omdat de leerlingen in de vijfde klas van de lagere school wel verkeer krijgen, maar er zijn veel meer regels die ze moeten aanleren om deel te kunnen nemen aan het verkeer. De inspecteur gaf te kennen dat een groot deel van de verkeersongelukken veroorzaakt wordt, omdat de bestuurders de verkeersregels niet kennen. Het bromfietsrijbewijs zal twee jaar geldig zijn. Mochten bromfietsers die in het bezit zijn van een bromfietscertificaat zich misdragen in het verkeer, dan wordt dit bewijs ingetrokken en mogen zij ook geen voertuigen besturen.

Tekort aan zebrapaden

Naast de bromfietsers krijgen ook voetgangers meer aandacht. Voetgangers moeten niet zomaar oversteken. Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken zegt dat mensen zoveel mogelijk via de zebrapaden over moeten steken. Hij zegt wel dat het ministerie een achterstand heeft met het aanbrengen van zebrapaden, maar deze achterstand zal op korte termijn ingehaald zal worden.

-door Kimberley Fräser-

More
articles