Overdracht Passagiers- en Bemanningslijsten goedgekeurd

VHP lust Chitan en Sapoen niet

De Nationale Assemblee heeft gisteren tijdens de openbare vergadering de Wet Overdracht van Passagiers- en Bemanningslijsten, welke betrekking heeft op internationaal personen- en goederenverkeer, met 30 algemene stemmen aangenomen. Bij het stemmen had de VHP-fractie de zaal verlaten. VHP-parlementariër Krishna Mathoera vertelt aan De West dat de leden van de VHP onder protest deelnemen aan de vergaderingen. De directe reden hierover is dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, ondanks het vonnis van de rechter nog steeds parlementariërs zijn. “ Bij het vergaderen blijven we onze bijdrage leveren, maar bij de stemming lopen we weg”, aldus Mathoera.

Na de stemming zei DNA-voorzitter, Jennifer Geerlings-Simons dat het parlement heeft laten zien dat men in een hoog tempo behoorlijke wetten kan indienen. Volgens de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, heeft de regering weer voor een goede wetgeving gezorgd. “Het doet me goed om constructief te werken en ook om open te staan voor kritiek en opmerkingen.

Door de aanname van deze wet is de veiligheid van het land met sprongen vooruit gegaan”, zegt de JusPol minister

Ook commissievoorzitter, Keshopersad Gangaram Panday kwam aan het woord. Hij gaf aan dat de aanname van deze wet inhoudt dat er van alle passagiers die het land in- en uitgaan er een lijst wordt opgemaakt met al de informatie die nodig is voor de controle. De ingevulde lijst wordt gestuurd naar de bevoegde autoriteit voor de controle van de passagiers Gangaram Panday. “Wanneer men ziet dat een passagier op een watchlist voorkomt, wordt dat gelijk doorgespeeld naar de bevoegde autoriteit in het vertrekkend land om de nodige maatregelen te treffen.

Voor wat Suriname betreft, is er nog geen bevoegde autoriteit aangewezen, maar het zal hoogstwaarschijnlijk het Bureau Nationale Veiligheid zijn. Voor wat de autoriteit betreft, zal die door de JusPol-minister worden aangewezen”. Voor de aanname van de wet, werden er al passagiers- en bemanningslijsten ingevuld. “Nu is het volgens de wet, dus als er iets niet klopt, zullen de nodige maatregelen getroffen worden”, besluit de commissievoorzitter.

door Ivan Summerville

More
articles