Geerlings: ‘Arbeidsovereenkomst EBS blijft overeind’

De werknemersbond van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), heeft geen boodschap aan berichten in de media dat president Desiré Bouterse de salarisverhoging van SRD500 en de eenmalige uitkering van SRD1250 terug wil draaien. Dat zegt bondsvoorzitter Steve Geerlings aan De West. Hij geeft verder aan dat hij zich niet druk maakt over de informatie, maar zich slechts concentreert op de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) waaronder hij zijn handtekening heeft geplaatst. Geerlings geeft aan dat het succesverhaal dat er twee dagen geleden was, nog steeds overeind staat.

Als gevolg van de informatie dat de cao wordt teruggedraaid, werd er hedenmorgen een protestactie gevoerd door werknemers van de EBS. Ook in de districten heeft het EBS-personeel het werk lamgelegd. De West verneemt van een betrouwbare bron dat er in het Station van Moengo, militairen zijn geplaatst om voor rust te zorgen.

Uiteindelijk heeft de bond de stakende werknemers op andere gedachten gebracht waarna ze hun werkzaamheden weer oppakt. Geerlings heeft de medewerkers voorgehouden dat er niet uitgegaan moet worden van berichten die in de media verschijnen, maar dat ze moeten wachten op een officiële mededeling van de organisatie zelf.

“We wachten op het midden van de maand, wanneer de lumpsum uitbetaald moet worden. Als dat niet gebeurt, moet men instaan voor de gevolgen, want dan zullen er verdere stappen ondernomen worden. Maakt u zich niet druk en denk enkel aan de cao die getekend is tussen de directie en de bond”, zei hij.

Geerlings geeft verder aan dat hij ook niet veel over de situatie kan vertellen, omdat hij nog geen schrijven in handen heeft gehad over het terugdraaien van de cao. Het wachten is nog steeds op het schrijven en op het midden van de maand. “ Ik kan nu niet veel vertellen, omdat ik nog geen brief onder ogen heb gezien. Ik weet ook niet waarmee men bezig is, in eerste instantie geeft men goed nieuws aan het EBS-personeel en enkele dagen daarna slecht nieuws.”

Ook DNA-lid, Patricia Etnel (NPS), is dezelfde mening toegedaan. Zij vindt dat de regering de werknemers niet bepaalde voorwaarden kan geven om die na een paar dagen terug te draaien. “Als de regering geen verhoging kan geven, moeten ze zich richten op andere sociale voorwaarden, die arbeiders wel goed kunnen gebruiken, zoals een extra vakantieweek”, aldus Etnel. Het DNA-lid benadrukt dat het om mensen gaat en niet om robots, die je programmeert. Ze ziet de regering Bouterse-Adhin als de belachelijkste regering van de 21e eeuw. Geerlings benadrukt dat er van alles kan gebeuren, als de cao teruggedraaid wordt.

More
articles