180 jongeren bekampen elkaar in nationale jeugdschaakstrijd

Catherine Kaslan vs Nehemia Weewee bekampen elkaar in de U-14 klasse. Kaslan trok zondag aan het langst eind. (Foto: SSB)

 

 

De Nationale Jeugdkampioenschappen schaken zijn afgelopen zondag van start gegaan in het Suriname Olympic Center. Maar liefst honderdentachtig (180) jeugdige schakers strijden om de titel “Jeugdschaakkampioen van Suriname”. De spelers zijn onderverdeeld in verschillende klassementen: U-8, U-10, U-12, U-14, U-16 en U-18. De verzekeringsmaatschappij Assuria treedt op als co-sponsor.

In de U-8 klasse gaat Ishaan Oedit met 5 punten aan de leiding, gevolgd door Dean Changoer met 4 punten en Terence Huang met eveneens 4 punten. In deze klasse zijn er 19 spelers.

In de U-10 komen maar liefst 48 spelers tegen elkaar uit. Tanu Kisoensingh gaat aan kop met 5 punten, gevolgd door Swastika met eveneens 5 punten en Aryan Badri, Shivaro en Aden Krieger met elk 4 punten.

De U-12 telt 46 deelnemers. In deze klasse hebben 22 spelers hun eerste punt behaald. Kalidjo Imaan en Victoria Kaslan zijn de spelers met de meeste ervaring en daarmee ook favoriet, hoewel nieuwe talenten niet van plan zijn om zich zomaar uit het veld te laten slaan.

Opvallende namen in de U-14 klasse zijn de kampioen van de U-12 vorig jaar Allessandro Bronne,

Catherine Kaslan en Nehemia Weewee. In het onderlinge treffen tussen Kaslan en Weewee trok de Woman Candidate Master (WCM) Kaslan aan het langste eind: 1-0.

Ook de U-16 klasse is ruim vertegenwoordigd met 24 deelnemers. Opvallende spelers hier zijn: Pièrre Chang, Kaithlyn Tjong Tjin Joe, Cedric Prade, Kaise Oneil, Pratul Panchoe, Shiva Kalka en Alexandra Kaslan.

Kalka was bij de vorige jeugdkampioenschappen kampioen in de U-14 klasse. In zijn eerste partij moest hij wel de punten delen met nieuwkomer Rudie Rijsdijk. Tjong Tjin Joe is de jongste vrouwelijke Fide Meester van Suriname en Chang is de speler met de hoogste rating in dit klassement. Prade is na Chang de speler met de hoogste rating. Deze groep zal dus nog voor het nodige vuurwerk zorgen op het 64-velden tellende schaakbord.

De U-18 bestaat uit 8 spelers en in deze poule zijn FM Calvin Tjong Tjin Joe en WCM Anvitti Adhin de favorieten. Kelvin Finkie is echter een tegenstander die alles in het werk zal stellen om de kampioensbeker mee naar huis te nemen.

Voor de U-8 en U-10 is het toernooi morgen al afgelopen, zij spelen meerdere ronden per dag. De hogere klassen spelen langere partijen, voor deze spelers duurt het toernooi tot zondag 14 augustus.

More
articles