Jihadist Rachid Rafaa spoorloos in Caricom

De internationale opsporing naar al-Qaeda terrorist en jihadist Rachid Rafaa, concentreert zich sinds afgelopen woensdag op het Caribisch gebied. Het vermoeden bestaat dat hij het Franse eiland Martinique is ontvlucht, maar de veiligheidsautoriteiten geloven dat hij zich nog in de regio bevindt. Caricom-landen zijn hiervan op de hoogte gesteld. Frankrijk heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd naar de man die wordt geacht tot alles in staat te zijn. Sommige landen in de regio nemen de status van Rafaa heel serieus, zo meldde de Virgin Island Free Press bijvoorbeeld: ‘Wanted Al-Qaeda Terrorist Rachid Rafaa Escapes From Martinique And Could Be Near You’.

De autoriteiten houden er rekening mee dat hij hulp krijgt van onbekenden en dat privéboten en vliegtuigen zijn ingezet om hem bij de eerste de beste gelegenheid die zich voordoet, uit de regio te smokkelen. Daarom hebben veel landen in de regio de alertheid van veiligheidstroepen opgevoerd. Boten, auto’s en vliegtuigen, worden tot in de naden gecontroleerd en havens worden regelmatige nagekeken. Rafaa zou overal kunnen zijn.

Speciale eenheden van het leger en de politie op het eiland maken lange dagen, de grenzen worden in de gaten gehouden, er zijn voortdurende wegcontroles en er wordt gesproken van een complete lock-down van Martinique. Burgers maken zich zorgen. Een ooggetuige heeft verklaard dat de voortvluchtige op 27 juli een mes in een winkel heeft gekocht. Dat is de dag waarop justitie hem volledig uit het oog verloor.

Sinds 27 juli wordt er actief gezocht naar een Marokkaanse jihadist. De man, die sinds 2014 op het eiland verbleef, is onvindbaar voor de Franse autoriteiten die nu een internationaal arrestatiebevel hebben uitgevaardigd.

Het verhaal van Rafaa gaat terug tot 2009 toen Marokko, zijn land van herkomst, aan Frankrijk vroeg om zijn uitlevering. Hij werd verdacht van ‘deelname aan een criminele organisatie die zich voorbereidde op een terroristische aanslag’. Hij werd in Frankrijk aangehouden en opgesloten in afwachting op zijn uitlevering, die niet heeft plaatsgevonden, omdat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in 2013 zijn uitlevering ongegrond vond. Er werd voor gevreesd dat de Marokkaanse autoriteiten hem geen eerlijk proces zouden geven.

Rafaa werd het land dus uitgezet. Maar naderhand kwamen de autoriteiten erachter dat hij toch niet zo een onschuldige knaap was als werd gedacht. Hij zou zijn verbonden aan de AQMI (Al-Qaeda in the Islamitic Maghreb). Rafaa, die computerdeskundige is zou hebben geholpen bij het verspreiden van haatzaaiing via internet.

Rafaa werd toen overgebracht naar het eiland Martinique. Hij kreeg huisarrest in 2014 in een woning in Morne-Rouge, een wijk op de vulkanische berg Pelée, met een verplichting zich regelmatig aan te melden bij het Openbaar Ministerie. Dat ging een tijdje goed, tot afgelopen woensdag 27 juli. Hij wist op een sluwe wijze te ontkomen aan de surveillance van de gendarmerie. Het is de schoonmaakster die zou hebben opgemerkt dat het raam van zijn slaapkamer was geforceerd.

Sindsdien is niets meer bekend over de man die de afgelopen jaren zo nauwlettend werd gevolgd.

More
articles