Rosebel sluit boekjaar af zonder winst

Rosebel Gold Mines N.V. heeft over het boekjaar 2015 verlies geleden ten opzichte van de voorgaande jaren. Over het boekjaar 2015 komt het bedrijf op een nettoverlies van USD 6,3 miljoen. Sharmila Jadnanansing, manager Legal & Corporate Affairs, gaf tijdens haar presentatie aan dat ook de goudproductie is gedaald ten opzichte van 2014 met 14 procent.

Jadnanansing is zich er desondanks van bewust dat Rosebel successen kan boeken in de komende periode. In de Conference Room van Hotel Ramada gaf zij hedenmorgen aan dat er daarvoor speciale maatregelen zijn doorgevoerd. Ook wordt er gewerkt aan verbetering van de bedrijfsvoering, zodat de multinational in de toekomst betere resultaten gaat boeken.

“Er moet hard gewerkt worden, als we graag terug willen”, merkt de manager Legal & Corporate Affairs op. Om weer richting goede tijden te gaan, heeft het bedrijf een kostenreductieprogramma geïntroduceerd. Dit programma moet ervoor zorgen dat de onkosten van het bedrijf zo laag mogelijk zijn. In 2014 is er een begin gemaakt met productiviteitsverhogende maatregelen, die hebben het bedrijf gestuwd naar efficiëntieverbetering. De bedoeling is dat Rosebel met dit programma haar werkzaamheden continueert. Jadnanansing zegt dat er ook minder leuke maatregelen zijn doorgevoerd in de kostenbesparingsprogramma’s, zo waren zij genoodzaakt 10 procent van het personeel af te vloeien. Van de ontslagen arbeiders heeft 146 het sociaal plan van Rosebel direct aanvaard, 14 accepteerden hun ontslag niet. Gisteren werd er een eind gebracht hieraan, de rechter keurde hun ontbinding van het bedrijf goed. Jadnanansing voegt er wel aan toe dat ook hun zaken in orde gemaakt zullen worden.

Het bedrijf heeft ook een aantal risico’s die beter aangepakt moeten worden in 2016. Rosebel heeft in 2015 geen nieuwe discoveries kunnen doen, ook zijn er geen nieuwe concessies toegevoegd aan de bestaande aantallen. Een ander groot probleem is de illegale goudzoekerskwestie. Jadnanansing zegt dat er nogal veel illegale goudzoekers zijn in de concessies van het bedrijf, die zelf opereren met zwaar materieel. Jerry Finisie, Sustainability manager, liet middels een filmpje de risico’s zien voor deze illegale goudzoekers.

Een succes dat de multinational heeft weten te boeken, is op het gebied van veiligheid geweest. In het eerste half jaar van 2015 heeft het bedrijf veel incidenten gekend, maar in de tweede helft is dat drastisch afgenomen. Jadnanansing zegt dat veiligheid binnen het bedrijf een key focus is.

door Richelle Mac-Nack

More
articles