NPS vraagt president om dc Coronie tot orde te roepen

De Nationale Partij Suriname (NPS) wil dat president Desi Bouterse districtscommissaris (dc) Wedprekash Joeloemsingh van Coronie tot de orde roept en hem opdraagt om de circulaire, die hij op 19 juli onder het personeel van zijn commissariaat heeft verspreid, in te trekken. De burgervader heeft het personeel in de circulaire ten strengste verboden politieke onderwerpen op het werk te bediscussiëren, op straffe van zware sancties.

De NPS betoogt in een reactie daarop: `Het is het recht van iedere Surinamer om vrijelijk te praten over alle onderwerpen. Niemand mag een inwoner van de republiek Suriname beletten te praten over wat dan ook. Dat de districtcommissaris in zijn circulaire ambtenaren bedreigd heeft zware sancties toe te passen, wanneer hij merkt dat er over politieke issues wordt gediscussieerd, is een regelrechte schending van het grondrecht van vrije meningsuiting. Artikel 8 lid 2 van de Surinaamse Grondwet geeft aan dat niemand op grond van o.a. zijn politieke overtuiging gediscrimineerd mag worden’.

De oppositiepartij vindt dat president Bouterse hiertegen moet optreden, omdat hij anders zijn plicht als hoeder van een verenigde Surinaamse samenleving verzaakt en wel in grove mate.

De NPS laat in een persbericht weten verder niet te schromen om de bedreiging, te weten de circulaire van de dc van Coronie, te laten beoordelen door een van haar juridisch onderlegde leden, teneinde een klacht in te dienen zowel nationaal als internationaal. `Een dergelijke actie moet vroeg in de kiem gesmoord worden, want anders stevenen we in ons geliefde land Suriname af op een dictatuur’, stelt de NPS in het persbericht.

More
articles