Visie op staatshuishouding in juli-editie Parbode

‘Surinaamse economie vereist een radicale hervorming’

Meer dan ooit is diversificatie van de economische bedrijvigheid in Suriname gewenst. Ons land is failliet, en er is een complete nieuwe visie op de staatshuishouding nodig. Deryck Ferrier, algemeen directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek (CESWO), benadrukt tegenover Parbode dat nu het moment is om cruciale hervormingen door te voeren. Hij zet de hoofdlijnen van een masterplan uiteen, waarmee onze economie een kwantumsprong vooruit kan maken.

Skeer en scary: komen we nog uit deze Skeerie movie?
De economische situatie is uitermate problematisch. De devaluatie van de Surinaamse munt, de verregaande corruptie, de verhoogde energieprijs. Het betreft een scary/skeerie movie, waarbij aan het eind van de film, uitgavenbonnen de angstaanjagende bewijzen zijn van wat we niet voor mogelijk hadden gehouden: een bankroet Suriname waarvoor het IMF ingeschakeld moet worden. We zijn werkelijk skeer, we zijn blut.

De broodsector onder de loep
Lege schappen, zoals in Venezuela, kent Suriname nog niet. Toch zorgt met name de economische crisis voor een nieuwe situatie in de broodsector, nu de im-portprijzen stijgen en dus de prijs van brood ook. Maar er is meer in de broodsector voor verandering vatbaar, menen experts, want door gebrek aan controle dreigen ook de kwaliteit en voedselhygiëne af te nemen.

Het wonderwerk van natuurgenezer Pake
Regelmatig wordt bij de redactie van Parbode geïnformeerd naar de contactgegevens van natuurgenezer Pake. Hoewel hij al enkele jaren overleden is, zet zijn zoon, ‘Oom Ste’, zijn wonderwerk voort. Van heinde en verre reizen mensen naar Para om zich te laten genezen van de meest extreme ziekten.
‘We moeten terug naar de oude kennis.
De natuur heeft voor alles een antwoord’, betoogt Oom Ste, die ook zelf bekend staat als Pake. Parbode ging mee op consultatie. Deze maand deel-I van ons verslag.

More
articles