Bespelen van tabla en dholak eist geduld

Tabla en dholak zijn indiase slaginstrumenten waarop alle muziekstijlen worden bespeeld. Shifar Aboelaziz, professionele tabla- en dholak speler, tevens muziekleraar, zegt in gesprek met De West, dat de interesse er wel is in de samenleving om de dholak en tabla te bespelen, maar dat het geduld zoek is bij de geïnteresseerden. Om de mensen toch tegemoet te komen, heeft de 23-jarige muziekleraar een cursus van zes weken samengesteld. Abdoelaziz verzorgt de lessen momenteel thuis. Hij geeft aan dat er gesprekken gaande zijn met verschillende muziekinstellingen om een Rhythm school op te richten in Suriname.

Abdoelaziz heeft vier jaar lang klassiek Indiase tabla lessen gevolgd. Na vier jaar heeft hij besloten zijn eigen melodie variaties te maken met de tabla. De op 21 januari afgestudeerde student van de Anton De Kom Universiteit (milieuwetenschappen) heeft op de Nationale Volksmuziekschool ook de trompet leren bespelen. Hij verdient zijn dagelijks brood door het verzorgen van muzieklessen en de reparatie van muziekinstrumenten en heeft als doel om een van de respectabele artiesten van Suriname te worden. Ook wil hij Suriname op een hogere ladder plaatsen binnen de muziekwereld.

Vorig jaar heeft de jonge artiest Suriname mogen vertegenwoordigen in Trinidad met de dholak. Dit jaar heeft hij ook Suriname vertegenwoordigd op Aruba. Vanaf zijn negende jaar is Aboelaziz geïnteresseerd in de muziekwereld. Hij is van mening dat Surinamers vaak alleen aan klassieke muziek denken, wanneer er gesproken wordt over een tabla en dholak, terwijl er heel veel meer met deze instrumenten gedaan kan worden. De artiest streeft naar een unieke stijl om te bewijzen, dat je met deze instrumenten meer kunt dan alleen klassieke muziek maken. Abdoelaziz geeft aan degene die een muziekinstrument bespeelt mee, dat hoe meer tijd je besteedt aan je instrument, des te beter zal het resultaat zijn.

-door Johannes Damodar Patak-