80ste geboortedag van ex-president Venetiaan

De 80ste geboortedag van ex-president Runaldo Ronald Venetiaan wordt vandaag, zaterdag 18 juni gevierd. Gezien zijn bijzondere bijdrage aan land en volk, werden op verschillende manieren de felicitaties aan de ex-president uitgebracht. In een periode van crisis en beproeving die wij thans doormaken, worden de bereikte mijlpalen van Venetiaan vandaag extra aangehaald. Het feit dat hij tijdens zijn regeerperiode als president heeft geweigerd met het IMF in zee te gaan, wordt ook nadrukkelijk besproken op verschillende social media sites.

Ondanks soms felle en oneerlijke kritiek, werd de Surinaamse economie tijdens zijn bewind gestabiliseerd en hersteld. De ex-president stond bekend om zijn voorzichtig en zuinig beleid. Onder leiding van Venetiaan, heeft de NPS steeds weer bewezen in staat te zijn de Surinaamse gemeenschap uit een diep economisch financieel monetair dal te bevrijden. Venetiaan was in staat met zijn coalitie, het land vanuit een nuloptie op te bouwen. Zijn regeringen hebben de schuldenlast van Suriname niet vergroot, maar integendeel zijn schulden afgelost.

De rol van Venetiaan als voorbeeld is cruciaal voor individuen en grote groepen van mensen zowel nationaal als internationaal. Runaldo Ronald Venetiaan Venetiaan heeft drie keer als president gediend in de periodes: 1991-1996, 2000-2005 en 2005-2010. Vóór zijn presidentschap was hij in 1969 directeur van de Algemene Middelbare School en in 1973 en 1987 minister van Onderwijs en Volksontwikkeling onder de regering Henck Arron. Na zijn presidentschap in 2010, was hij namens de NPS ook assembléelid. In 2013 zegde hij zijn assembléelidmaatschap op. Binnen de NPS heeft Venetiaan ook verschillende functies bekleed.

Tussen 1987 en1973 was hij voorzitter van de Adviesraad van de NPS. Hij werd vervolgens voorzitter van het Johan Adolf Pengel Instituut en van 1993 tot 2012 was hij leider van de NPS.

More
articles