SuriNed verpleegster met drugs vast in Cayenne

Marlène P. (57) is maandag door een rechter in Cayenne (Frans-Guyana) veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en zes maanden plus een boete van 25.000 euro wegens bezit van en poging tot uitvoer van 2 kg cocaïne. De celstraf was conform de eis van de openbare aanklager, die echter om een veel hogere boete had gevraagd (83.000 euro). De vrouw woont en werkt volgens eigen verklaring in Nederland, maar ze is een Surinaamse.

De Franse Justitie heeft de afgelopen periode regelmatig in Europa woonachtige Surinamers aangehouden in het buurland bij mislukte pogingen om drugs naar Europa te smokkelen.

De vrouw was enkele dagen eerder door wetshandhavers gesnapt toen zij probeerde de drugs via het vliegveld Félix-Ébouéte smokkelen naar Parijs (Frankrijk). In de koffer van een van de passagiers die haar vlucht had geboekt richting Parijs, vonden de douanebeambten 2 kg cocaïne verdeeld in 5 pakketjes en verborgen tussen etenswaar. De rechter vond de smokkelpoging opmerkelijk, des te meer nadat onderzoek heeft uitgewezen dat zij het niet zo slecht zou hebben. Marlène P. woont en werkt in Nederland en heeft een maandelijks salaris van 5.000 euro, een prima inkomen volgens de magistraat. “Waarom het risico lopen met zo’n riant salaris?” wilde de rechter weten. Marlène vertelde de rechter dat zij het deed om een vriend te helpen: “Hij zei dat er geen problemen zouden zijn en gaf mij 6.000 euro ervoor.” De rechter viel bijna achterover van haar stoel: “ U begrijpt dat ik verbaasd ben van uw verklaring.

U bent pas twee weken in Frans-Guyana en u ontmoet toevallig een kennis op de markt, en u stemt in om hem met zoiets te helpen?” vroeg de rechter ter verduidelijking. Met verbazing over de aanleiding om drugs te smokkelen, sloot de rechter de zaak en vonniste de vrouw.