Dorpelingen Stoelmanseiland barricaderen landingsbaan

Bewoners van het dorp Stoelmanseiland hebben vandaag de landingsbaan van het vliegveld gebarricadeerd. De reden van de actie is, dat de leerkrachten van het dorp al een paar weken zonder elektriciteit zitten op de scholen en in hun woning. Dit maakt dat het onderwijsproces nu al enkele dagen niet functioneert. Onder de bewoners bevinden zich ouders wier kinderen examens en schoolonderzoeken moeten afleggen. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zou volgens de betogers hebben verzuimd brandstof te leveren voor de generatoren. De districtscommissaris (dc) van Sipaliwini (ressort Tapanahony), Margaretha Malontie, zegt in gesprek met De West, dat dit probleem al geruime tijd speelt.

“De ouders van de leerlingen wisten zich geen raad meer en hebben ervoor gekozen om de landingsbaan van het vliegveld te barricaderen”, aldus Malontie.

Gesprekken met de bewoners om ze zover te krijgen de acties op te schorten, hebben niet geholpen. “Zij eisen direct een oplossing vanuit de autoriteiten”, zegt de burgermoeder. Malontie geeft aan dat er vanuit het commissariaat geen maatregelen genomen kunnen worden, omdat het commissariaat al geruime tijd niet over financiële middelen beschikt. Op de vraag wanneer er benzine geleverd zal worden, gaf de dc aan, dat het ministerie van NH nog niet zover is om benzine te kunnen leveren.  Malontie geeft aan dat zij de minister van NH, Regillio Dodson, meerdere malen geprobeerd heeft te contacten door middel van een telefoontje. Tot nog toe is het haar niet gelukt. De afdeling Elektriciteitsvoorziening van het ministerie van NH was niet te bereiken voor een reactie.

Sherief Saboerali, hoofd van de afdeling Luchtvaartdienst Terreinen, bevestigt de actie van de bewoners met betrekking tot het barricaderen van de landingsbaan te Stoelmanseiland. Hij geeft aan dat het barricaderen van de landingsbaan geen effect zal hebben op de dagelijkse vluchten van en naar het binnenland. Door slechte weersomstandigheden is de landingsbaan uit veiligheidsoverwegingen vandaag gesloten. Indien de acties niet worden opgeschort, zal de landingsbaan van het dorp Gakaba als alternatief dienen. Gakaba is ongeveer vijf minuten met de boot verwijderd van het dorp Stoelmanseiland.

More
articles