Surinaamse oorlogsveteranen sterven uit

“Elke dag valt er een blad van de boom”, aldus een emotionele Frederik Arnold van Russel, voorzitter van de Federatie van Oud-strijders en Oorlogsveteranen, vandaag tijdens een herdenkingsceremonie voor de Surinamers die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog (WO II). De groep veteranen vermindert door de jaren heen, jaarlijks ziet Van Russel minder veteranen opdagen bij de herdenkingsactiviteiten. Het is 71 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Het einde van WO II is herdacht met kransleggingen bij het Monument der Gevallenen door verschillende hoogwaardigheidsbekleders, waaronder minister Ronni Benschop van Defensie, waarnemend legerchef kolonel Adolf Jardim, de Amerikaanse ambassadeur Edward Nolan en de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman.

In verband met de kranslegging werden de leerlingen van de Kennedyschool en de Stichting Ontspanningsoord Gehandicapte Kinderen (SOGK) uitgenodigd, omdat ze, volgens Van Russel, in de eerste plaats nauwer betrokken moeten worden bij de samenleving en ten tweede, omdat er onder hen kinderen zijn wier (groot)ouders gediend hebben in de oorlog. Om te voorkomen dat al onze geschiedenis met betrekking tot WO II verloren gaat, wil de federatie een project uitvoeren. Het project betreft een boek over Suriname en de Tweede Wereldoorlog, speciaal bedoeld voor de leerlingen van de basis- en VOJ-scholen. De schrijver Jules Rijssen is bereid gevonden dit boek te schrijven. Om het project te kunnen realiseren, is de federatie op zoek naar financiën.

De federatie zal de Nederlandse ambassade benaderen hiervoor met als motief de Surinaamse en de Nederlandse vlag op het herdenkingsmonument die de Surinaams-Nederlandse geschiedenis symboliseert.

Toen op 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenviel, was Suriname vanaf dat moment ook in oorlog. Suriname maakte toen deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Suriname speelde een belangrijke rol in deze oorlog voor de Amerikanen. Er werd namelijk bauxiet uit Suriname gehaald om er vliegtuigen van te maken. De Amerikanen stationeerden uit vrees voor mogelijke aanvallers ongeveer tweeduizend militairen in Suriname om de bauxietindustrie te beschermen. De Amerikanen zorgden voor de aanleg van veel infrastructuur, onder meer de luchthaven te Zanderij. Tijdens deze oorlog vertrokken ongeveer vijfhonderd Surinamers als vrijwilligers waarvan een aantal gesneuveld zijn en enkelen gevangen werden gezet in interneringskampen. Ook is een aantal Surinamers verdronken, toen de boot waarop zij dienden, werd getorpedeerd.

Van Russel zegt dat de Surinaamse jeugd moet weten, dat er landgenoten zijn geweest die hun land, familie en gezin hebben achtergelaten om mee te vechten in een wereldomvattende strijd. Er worden veel boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog, maar in geen enkel wordt er met een woord gerept over Suriname. Hij hoopt hier verandering in te brengen door het bovengenoemde project te realiseren.

More
articles