Franse Justitie zoekt Surinaamse drugsleider Marcel

De justitie in Frankrijk is geïnteresseerd in een man uit Suriname die enkel wordt aangeduid als ‘Marcel’. De man wordt beschouwd als het brein achter een grensoverschrijdende drugsbende die verantwoordelijk wordt gehouden voor een serie drugstransporten vanuit Suriname via buurland Frans-Guyana naar Frankrijk. Een Franse rechter heeft dinsdag een gevangenisstraf van zes jaar plus een boete van euro 30.000 opgelegd aan de Frans-Guyanees Olivier Kouata (26), de andere sleutelfiguur van de bende. In totaal werden op die zitting elf leden van de bende veroordeeld.

Een broer van Kouata is bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij zou de logistieke man van de organisatie zijn geweest. Jean-Marc Affocati heeft vier jaar cel gekregen, hetzelfde als Olcharro Akona alias ‘Luitenant’. Alle andere verdachten waren koeriers en kregen drie jaar celstraf opgelegd.

Zes van de beklaagden hebben hun straf al uitgezeten en zijn sinds dinsdag weer op vrije voeten. De zaak kwam enkele jaren geleden aan het licht toen werd opgemerkt dat gedurende twee jaar, er niet minder dan 38 verdachte reizen waren uitgevoerd door personen die door de justitie in de gaten werden gehouden. De magistraten uitten op de zitting hun misnoegen over het feit dat Marcel nog niet in de kraag is gevat en mogelijk vrij en blij rondloopt in Suriname. De Fransen geloven dat de man de touwtjes in handen heeft bij meerdere nationale en internationale drugsnetwerken.