Sapoen en Chitan toch weg uit DNA

(foto: Regilio Derby)

De oppositionele partijen Nationale Partij Suriname (NPS), Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) en de Pertjajah Luhur (PL), verkeren in een hoerastemming nu de rechter het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft veroordeeld tot het invullen van DNA-vacatures. Na bijkans een jaar hebben deze partijen en de kandidaten Barkat Mohabali (VHP) en Prim Sardjoe (NPS) het proces tegen het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en de Staat Suriname gewonnen. Het CHS moet van de kortgedingrechter de vacature invullen die ontstaan is door het terugroepen van de parlementariërs Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan uit De Nationale Assemblee (DNA).

Chitan en Sapoen waren lid van de PL, maar besloten vrijwel meteen na hun verkiezing op 25 mei 2015, hun eigen weg te gaan.

Zij gingen samenwerken met de regeringscoalitie van president Desire Bouterse en zijn Nationale Democratische Partij (NDP), terwijl de PL in de oppositie plaatsnam. “Het recht heeft gezegevierd”, reageert NPS-voorzitter Gregory Rusland tegenover het Algemeen Surinaams Persbureau (ASP).

“Het proces heeft wel lang geduurd, maar uiteindelijk heeft de Terugroepwet haar kracht toch bewezen”, zegt Rusland. Hij zegt dat elke politieke partij het recht heeft maatregelen te treffen tegen leden die niet op één lijn zitten met de partij visie. “Als je beloften heb gemaakt naar het volk moet je die ook nakomen”, meent Rusland. De zetel van Diepakkoemar Chitan zal nu worden toegewezen aan Sardjoe die op nummer 3 stond op de lijst van V7 in Saramacca, terwijl de zetel van Sapoen naar Barkat Mohabali zal gaan.

“Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel”, is de laconieke reactie van VHP-topper en parlementariër Mahinder Jogi. Hij zegt dat de rechter nooit heeft gezegd dat de Terug-roepwet niet goed is. “De rechter heeft de wet altijd juist getoetst en heeft altijd gezegd dat er een kans is om te winnen indien het proces goed is en dat is uiteindelijk gebeurd”, aldus Jogi. Hoewel de Terugroepwet in het voordeel van de NPS en VHP is uitgevallen, vindt Rusland dat deze toch aangepast moet worden naar de huidige tijd. Vooral het langdurige proces kan voorkomen worden indien de wet wordt aangepast naar de huidige omstandigheden. “Maar de wet heeft gewerkt en daar zijn wij blij om”, aldus Rusland. Het vonnis van de rechter is gelijk uitvoerbaar, ook al zouden het CHS en de Staat in hoger beroep gaan. Er is een dwangsom van SRD 150.000 per dag opgelegd.

More
articles