Fransen vrezen aanslag garimpeiros vanuit Suriname

De Franse autoriteiten vrezen dat een groep, bestaande uit illegale Braziliaanse en Surinaamse goudzoekers, wraakacties aan het voorbereiden is op de politie, het leger en de gendarmerie in Frans-Guyana. De veiligheidstroepen zijn in staat van paraatheid gebracht. Bronnen in Maripasoula (Frans-Guyana), waar de beruchte bende van gewapende goudzoekers vorige week al het vuur had geopend op een eenheid van de gendarmerie, lieten vandaag aan De West weten dat de bezorgdheid bij de troepen terecht is. De gendarmerie houdt vrijdag aanstaande samen met andere veiligheidsdiensten een persconferentie om meer informatie te verschaffen over de situatie in Maripasoula en de bende.

Volgens de beschikbare informatie heeft de bende zich na de verloren veldslag van vorige week teruggetrokken op Surinaamse bodem alwaar zij zich hergroepeert en extra bewapent. Was de oorspronkelijke aanval van donderdag bedoeld om vijf in beslag genomen boten terug te halen bij de gendarmerie, de aanvallen die nu in voorbereiding zijn, zijn louter wraakacties en kunnen elk moment plaatsvinden. De vraag is alleen waar en wanneer.

De eerste aanval heeft plaatsgevonden op de plaats waar de gendarmerie in Maripasoula op de Franse oever van de Lawarivier, vlak tegenover het Surinaamse Benzdorp, de in beslag genomen boten bewaakten.

Die nieuwe aanvallen zouden hun basis hebben in die eerdere aanslag vorige week donderdag waarbij meerdere gendarmes zijn gewond geraakt. Toen de gendarmerie het vuur beantwoordde, raakten zeker twee Braziliaanse en één Surinaamse gewond. De autoriteiten hebben pas gisteren de details van het incident vrijgegeven door tussenkomst van generaal Lambert Lucas, topman bij de Frans-Guyanese gendarmerie.

De oorspronkelijke aanval van donderdag heeft zijn oorsprong in het harde optreden van de Franse autoriteiten betreffende de no-nonsens aanpak van de illegale sector.

In dat kader hebben gendarmes onlangs tijdens operaties vijf korjalen in beslag genomen die werden ingezet voor de bevoorrading van illegale goudvelden. De strijd van de autoriteiten in het buurland richt zich vooral op het afsnijden van de toevoer- en smokkelwegen die onontbeerlijk zijn voor de illegale goudsector.

De inbeslagname van de vaartuigen viel niet in goede aarde bij de garimpeiros, zij waren brutaal genoeg om een poging te wagen deze op eigen gezag terug te halen. Ze vormden een groep van vijftien gewapende mannen en openden op de bewuste donderdag een gerichte aanval op de gendarmerie die de boten bewaakten. De eenheid sloeg hard terug en dat leidde tot een hevig vuurgevecht. De garimpeiros sloegen op de vlucht en de boten bleven onder het beheer van de gendarmerie. De beschieting heeft wel zijn tol geeist: meerdere leden van de gendarmerie en het Frans leger zijn gewond geraakt. De autoriteiten zwijgen over het aantal gewonden aan de zijde van de veiligheidstroepen. Op enkelen na wisten alle bendeleden, ondanks verwondingen, te ontkomen.

Nu de Franse troepen heel Maripasoula en omstreken hebben afgezocht en er geen spoor is te vinden van de aanvallers, wordt gespeculeerd dat een deel of de hele bende de uitgestrekte open grens is overgestoken naar Suriname.

Al komen de Franse autoriteiten er niet openlijk voor uit, zij vrezen dat de bende haar wonden aan het likken is om zich vervolgens te hergroeperen voor een nieuwe wraakaanval. Het incident legt opnieuw de onveiligheid in de afgelegen gebieden langs de grens bloot.

ZELFDE FILM, NIEUWE SPELERS

Zowel bij de gewapende machten als bij de plaatselijke gemeenschap, heeft het incident van vorige week nare beelden opgeroepen van de bloedige aanval van de Bende van Manuelzinho op veiligheidstroepen. Manuelzinho, die nu een gevangenisstraf van meer dan tweehonderd jaar uitzit in Brazilië, was in 2012 samen met zijn bende in Maripasoula verantwoordelijk voor een aanslag op de Franse troepen en de moord op twee militairen. Daarnaast wordt zijn bende verdacht van betrokkenheid bij de moord op meer dan tien goudzoekers in die omgeving. Hij is overigens nooit berecht voor de moord die hij samen met een makker, gepleegd heeft op een man in het noorden van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.