Zes doden bij zware aanrijding Frans-Guyana

Bij een zware aanrijding afgelopen maandag hebben zes personen uit Saint-Laurent, onder wie drie kinderen, het leven gelaten. De aanrijding vondt plaats op de RN1, ter hoogte van Sinnamary, tussen Saint-Laurent en Kourou.

Tegen 12.30 uur zijn twee voertuigen met elkaar in een frontale botsing gekomen dichtbij de afslag naar Sinnamary. Slechts een 21-jarige man heeft de frontale botsing overleefd. Hij is per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Kourou. De overige slachtoffers, twee vrouwen, een man en drie kinderen, zijn ter plekke overleden.

Inmiddels is iets meer bekend over de omstandigheden van het ongeluk. Philippe Portut kwam aangereden vanuit Kourou. Portut is geen onbekende in Frans-Guyana. Hij is een oud- politieagent tevens oprichter van de atletiekbond en een liefhebber van de geschiedenis van Frans-Guyana. Op een gegeven moment haalde hij met hoge snelheid een vrachtwagen in. “Hij reed hard, maar men kan nog niet praten over een overschreiding, omdat wij het nog niet kunnen bewijzen”, vertelt kapitein Robert Tassart van de gendarmerie van Kourou. Na de inhaalmanoeuvre week Portut met zijn Renault Clio uit naar de linkerhelft van de weg waar vanuit tegenovergestelde richting een Toyota Yaris kwam aangereden. In de Yaris, zat een familie van zes komende vanuit Saint-Laurent: een vrouw genaamd Agnès Adengé en vier kinderen (een meisje van zestien, twee kinderen van drie en vijf jaar en een zeven maanden oude baby) alsook een 21-jarige man, de enige overlevende.

De slag was groot. De Clio is precies op de plek van de frontale botsing stil blijven staan, helemaal verbrijzeld aan de rechterkant. De kofferbak is gedeeltelijk verdwenen en laat enkele dozen zien gevuld met etenswaren. De Toyota Yaris is niet zichbaar. Die is door de slag de lucht in gevlogen om op zijn kop in de trens te belanden. De Yaris is gevouwen, verbrijzeld en gescheurd. Men kan nauwelijks nog spreken over een voertuig. De twee kinderen op de achterbank en de twee vrouwen aan de voorkant, zijn op slag dood, zij zitten klem in het kromgescheurde metaal. De 21-jarige man weet echter met de baby in zijn hand, uit de auto te stappen. De baby leeft op dat moment nog, maar komt in de handen van de reddingswerkers te overlijden. Het heeft de brandweer enkele uren gekost om de slachtoffers uit de auto te krijgen. Pas tegen 16.30 uur is het verkeer genormaliseerd. Velen waren op de weg om het vliegtuig te nemen in Cayenne.

Een onderzoek is gaande want de oorzaak van het ongeluk is nog een mysterie. Op het moment van het ongeluk was er geen regen, geen windstoten, de zon sterk hoog, dus de kans op lichtverblinding was nihiel. Tassart legt ook uit dat er geen bereik is in dat gebied waardoor het gebruik van een telefoon ook niet mogelijk was. Het ongeluk is tevens gebeurd op een rechte lijn en lang na de vrachtwagen te hebben ingehaald.

Er is bloed afgenomen bij beide bestuurders om na te gaan of alcohol een reden zou kunnen zijn geweest.