Justitia Pietas Fides MMMXXV

– Paal. Hij stelde paal en perk als het om de belangen van Suriname ging en dan ook Coronie in het bijzonder. Nu gaat hij de verplichtingen als consultant van BinZa/CBB meer diepgang geven. Anton Paal is volksvertegenwoordiger af, maar blijft op een ander niveau het volk vertegenwoordigen. Op de keeper beschouwd, was Palu per slot voor de ingenieuze Paal, immers maar een handig bruikbaar vehikel. Hij deed gelukkig, altijd al zijn eigen ding. De Coroniaan eigen. ‘Ride it maaanh…, as long as it lasts!’.

– Rommelig. Het blijft rommelig bij Telesur. Directie- en positiewisselingen bij het leven. En dat allemaal temidden van een nog lopend CLAD-onderzoek, wat enger zaken nader aan het licht moet brengen en de eerder ontheffingen cq. Onstlagen, mogelijk met ‘twk’ moeten rationaliseren.

– SER. Een nadere invulling en heroperationalisering van de Sociaal Economische Raad (SER) vormt inzet van een ultimatum, dat Ravaksur en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) stelt aan Bouterse – II. Het belang van de operationalisering is navenant overbekend. Het moet afgelopen zijn met ‘nattevingerwerk’ in het bestuur van de republiek en het zich met allerlei frommels rijkrekenen, door een reeds afgewezen experimenterende regeringsverzameling. Men wist/weet drie devaluaties op rij te creëren en met weinig aan glijmiddel in de strot van het volk te duwen. Ook nog een valutaveiling, wisselkoersen te laten bepalen. Het is nu weer en ook de hoogste tijd, dat er een speciale veiling wordt gehouden. Een testrun…, zodat het volk kan uitspreken wat de waarde nou eigenlijk van Bouterse I & II is. Een discutabele babbel over ‘massa’ die wel aanwezig zou zijn(…), voor een NDP op heftig dieet is een grote April-grap. Kom met de werkelijke cijfers…, nu ook de wandelmarsgroep van de NDP, noodgedwongen door wetmatig cq. voorspelbaar verval…, in historisch vergelijk en naar rato van een onvervalsbare werkelijkheid, consultatief helemaal niets meer voorstelt. ‘Put your damn money…, where your mouth is’, zou men met goed aangedreven fatsoen mogen denken en ook verwachten. Electorale veiling en dus werkelijke maat-/meetlat gevraagd…, joh!

– Brandstof. Zowel de derde devaluatie onder Bouterse I & II van de nationale SRD – geldeenheid als wettig betaalmiddel, ingelijk de stijging van de olieprijs op de wereldmarkt zullen ervoor zorgdragen, dat de diesel- en gasolineprijs aan de pomp of de noodzakelijke smeermiddelen sterk zullen stijgen. Welk verhaal vanuit Handel & Industrie men ook mag verwachten…, zal de consument het weer stevig gaan voelen in de mega afnemende koopkrachtpotentie(-s). Het houdt maar niet op of over. ‘Nog vijf…!’.

– Mata Hari II. Een verzameling spullen van de beroemde Nederlandse spionne en danseres Mata Hari (1876-1917), heeft vrijdag op een Amsterdamse veiling 17.000 euro opgebracht. Dat is bijna tien keer meer dan verwacht. Het waren onder meer sieraden, een pendule, een Chinees marmeren beeld, zilveren bestek, een poppenservies en een toneelkijker. De opbrengst was met opzet vooraf erg laag geschat. Mata Hari, die eigenlijk Margaretha Geertruida Zelle heette en werd geboren in Leeuwarden, werd in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Fransen gefusilleerd wegens hoogverraad. Ze zou Franse officieren met wie ze een wulpse verhouding had, het nodige aan militaire geheimen hebben ontfutseld. ‘Modus operandi’ rijkelijk bekend. Uiteindelijk…, Mata klari.

– Uitgestoken. Bart van U. heeft oud-minister Els Borst expres in de ogen gestoken toen hij haar doodde. Het OM vroeg diens advocate dit detail niet te bespreken in de rechtbank. Van U. zei dat hij bang was dat Borst ‘blinden wilde euthanaseren’. Volgens zijn advocate toont dit dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was. Het Openbaar Ministerie (OM) had aan de advocate van Van U. gevraagd het detail niet te benoemen tijdens de rechtszaak begin deze week, uit piëteit met de familie van Borst. Advocate Noëlle Pieterse van Van U. stemde daarmee in. Dat het OM de advocate heeft verzocht het gruwelijke detail niet te berde te brengen, bevreemdt hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. Rechtszaken zijn openbaar, omdat het de enige plek is waar we de rechter kunnen controleren. Alles wat een van de partijen relevant vindt, moet daar besproken kunnen worden. Dat weet het OM ook en dan verdient zo’n verzoek aan de advocate niet de schoonheidsprijs, al had zij zich natuurlijk niet moeten laten meeslepen. De wetenschapper vraagt zich wel af, waarom de politie destijds twee dagen nodig had om erachter te komen, dat Borst door een misdrijf om het leven was/is gekomen. Wat werd/wordt er allemaal nog meer niet verteld? Het niet te berde brengen van het gruwelijke detail bemoeilijkte Pieterse in het stellen van vragen aan de twee deskundigen van het Pieter Baan psychiatrisch centrum die Van U. als ‘sterk verminderd toerekeningsvatbaar’ beoordelen. Volgens Pieterse was Van U. toen hij Borst met enkele tientallen messteken ombracht wel volledig ontoerekeningsvatbaar, wat zou betekenen dat hij alleen tbs en geen celstraf kan krijgen voor de moord op Borst. De bizarre wijze waarop hij haar heeft toegetakeld, zou meer duidelijkheid kunnen geven over de ‘mate van toerekeningsvatbaarheid’ van Bart van U. op de dag – 8 februari 2014 – dat hij Els Borst doodstak in haar garage in Bilthoven. De advocate wil aanvullend psychisch onderzoek voordat de rechters een uitspraak doen.

– Radicalisering. Als de terroristische netwerken in Amsterdam niet snel worden opgerold, is de stad over maximaal anderhalf jaar aan de beurt voor een aanslag. Die voorspelling doet jongerenimam Yassin Elforkani. http://www.parool.nl/amsterdam/-terroristische-netwerken-staan-klaar-in-amsterdam~a4274069/Tientallenmoslimjongeren in Amsterdam zijn volgens Elforkani zo geradicaliseerd dat niets hen meer lijkt te kunnen tegenhouden. Elforkani geeft de stad nog een jaar, maximaal anderhalf. Dan zal, als er niets gebeurt, ook hier de doffe klap van een aanslag klinken, denkt hij. Zijn rekensom: Nederland loopt één tot anderhalf jaar achter op België, het verschil tussen de oprichting van Sharia for Belgium bij de zuiderburen en vergelijkbare extremistische clubs hier.
De Amsterdamse jongerenimam staat bekend om zijn gematigde opvattingen.

– Amsterdam. De zwaarbewapende politieagenten die na de aanslagen in Brussel patrouilleerden op Amsterdam CS gaven de meeste bezoekers een veiliger gevoel. http://www.parool.nl/amsterdam/veiliger-gevoel-dankzij-gewapende-agenten-op-amsterdam-cs~a4274276/Behalve wanneer de zware wapens beginnen te blaffen, dan is het veiligheidsgevoel bij ieder leek en onverlaat wel pleiten.

– Clásico. Catalaanse sterren dragen in de confrontatie met Real Madrid een shirt met op de borst de tekst ‘Gràcies Johan’. Dezelfde tekst zal bij de opkomst van de spelers via gekleurde papiertjes op de tribunes van Camp Nou verschijnen. Voor de aftrap wordt een minuut stilte gehouden, in de Catalaanse voetbaltempel waarin Cruijff als speler en trainer grote successen vierde. Barcelona heeft aan kop van de Primera División een voorsprong van negen punten op Atlético Madrid en tien op Real. De Madrileense sterrenbrigade van trainer Zinedine Zidane speelt zodoende in Camp Nou, voor zijn laatste kans op het kampioenschap.

Justitia Pietas Fides MMMXXV

More
articles