Justitia Pietas Fides MMMXXIII

– Tropenkolder. Zo vaak meegemaakt. De zon of sopie in de kop en men begint, zowel bij mannetje als vrouwtje, deviant gedrag in galop te etaleren/vertonen. In vroeger tijden op de plantage, nu bij de gastheren met de lange latten van Palumeu voor het nodige aan ‘paalverwondingen’ en te repareren in het Diakonessen, in de bar van Torarica met een driftig opgewonden Brammetje Moskovich of misschien zelf helemaal in het woestijngebied van Jordanië…, waar een gesluierde vrouw weerzinwekkende gevoelens bij “Der Harry” ongenode wist/weet op te wekken. ‘Der geile und lustige Harry’, aus ‘Zweites Zimmer der Staten General’. Aangifte, getuigen optrommelen, ontkennen, gerechtelijk vooronderzoek, ambassade er effekes nog bij en dan ‘de preventief klaargemaakte doofpot’. ‘Harryisme en tropenkolder, so bun’. Behalve dan voor de hongerige Telegraaflezers, de “Privé” of “Panorama”. Zielig eigenlijk, zo’n hitsige ‘lillekert’in de verzameling reislustige gladiolen gecategoriseerd. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/34525

– Parijs/Brussel. De terreurverdachte die de Franse politie donderdag heeft gearresteerd, bezat een ‘’ongekend groot’’ wapenarsenaal. Het Franse Openbaar Ministerie maakt daaruit op, dat deze Reda K. broedde op een aanslag en dat die ophanden was, liet justitie woensdag weten. De 32-jarige K. wordt verdacht van het lidmaatschap van een terreurgroep die minstens één aanslag beraamde, voor het bezit en het vervoer van vuurwapens/explosieven en het bezit van vervalste documenten, maakte openbaar aanklager François Molins bekend. In het kader van het onderzoek zijn ook arrestaties verricht in Nederland en België. ‘Leer wan les PBM’: http://www.nu.nl/terreur-in-europa/4239174/luchthavenpolitie-oordeelt-vernietigend-veiligheid-zaventem.html

– Coke. Is toch prachtig. Alle drie de Guyanas heftig geinfecteerd. Zanderij zowel wekelijks, de ‘toris’ van het Bid-team. Cayenne voormalig Rochambeau een 53 kilo op weg naar Dom Tom en in het bijzonder Marseille. En dan een Fransman die verklaarde, dat hij drie kilo’s aan witte droga in Guyana had aangeschaft om door te voeren naar Europa. Maar dan weer via lucratief Suriname. Duidelijk dat de stockpile in Guyana ligt te wachten op cocaine klandizie. “Stockpile…?”. Voorraad wacht op transport en misschien wel megakopers. Route? Bolivia/Colombia/Noord Brazilie via Boa Vista naar de Guyanas. Makkelijk toch? ‘We sribi baka’.

– Gowtu. De Fransen maken geen grappen en dus verkorte metten met allerlei illegale goudexploitanten en hun destructieve zaakjes. Duidelijke en tegelijk waarschuwende microgreep in Balata! In Suriname bureaucratische lapswanzen die van alles en nog wat bedenken om de skalianzaken voortgang te doen vinden en de samenleving rivierzand in de ogen te strooien. Totdat men vanuit het buitenland wel degelijk weer intervenieert en de zaakjes die ‘de mens’ vergiftigen, glad komt (op-) ruimen. Eerstens met het ophalen en berechten van de hoofdspelers in dit gedoe. Of ze worden comfortabel in het buitenland gepakt. Voorbeelden te over, waarbij grensoverschrijdend de soevereiniteit werd/wordt weggeschoven. “Aksi Charlito Taylor of Liberia c.s.”

– VES. Bij enkele kandidaatstelling werd Ir. Winston Ramautarsingh, gekozen tot voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Goede keuze om gelijk meer diepte- en begripsinzichten aan te dragen/brengen, in de nationale problematiek, de actueel economische perikelen en gewenste productieperiferie, in het bijzonder van en/of binnen het land Suriname.

– Ach ach ach. Klachtdelict van ‘basi’, dat ministers niet meedoen aan de “Aleng Vierdaagse van Oliviera”. Waar de organisator in alle wellust wel weer geen rekening mee houdt, is dat de leden van de Raad van Ministers aardig wat naar hun ‘bolle kop’ kan worden gesmeten, over ‘pina nanga lostu’, door de grootste delen van het Volk, dat aan de zelfkant van het leven door Bouterse I en II zijn gedreven en onwelwillend zijn geplaatst. Reken maar dat de inlichtingendiensten hebben mogen waarnemen, dat de veiligheid van geen enkel minister nu volkomen is te garanderen. Vandaar al die donkere ruiten van Prado’s en Discovery’s. ‘Wi sa bem frede tu, dem dey disi…, yere’.
– ‘Blaka wowojo’. Wilgo constateert terecht, dat ondernemers ondanks de ingenieuze valutaveilingen moeten aanmelden bij de ‘zwarte markt handelaren’ in valuta-eenheden. Had men anders verwacht, na de diepte van het ravijn te hebben mogen ervaren en deels aanschouwen, waar de regering Bouterse I & II het totale land in heeft gedreven, weten te drijven en nog weinig hefbaar verdisconteerd? Neen toch…? Zolang men met deze regeringsleiding (trans-)nationaal te maken heeft, zal ook het buitenlandse investeringsklimaat geen gunstiger doorbraak kunnen of mogen vertonen. Niemals moglich! Dat men zulks tot nog toe niet heeft willen beseffen/zien en aannemelijk maken, zal Suriname ‘in kortzichtigheid verpand’ geheel blijven(-d) afglijden.

– ‘Bayna sitwasis’. Waar heeft men geen problemen? AZP, Covab, CBvS, RGD, NNC, ADEK, alle productiesectoren en belastinggenererende werkeenheden …, etc. etc! Babbelen ‘tien’ en smoezen verzinnnen een dikke ‘elf’. Vernietigen een ‘Nobel prijs in nihilisme’. Bouterse I & II…, een overtuiging waarbij men nergens nog enige solide waarde aan hecht. Je wordt er bepaald niet beter, goed of enigszins vrolijker van. Totdat…,yes! Men is gewaarschuwd.

– Overal. Men verwacht overal nog meer aanslagen en vermoedt loslopende verdachten. De NOS weet het volgende waarschuwend te melden. De Belgische politie is op zoek naar een tweede verdachte van de aanslag in de Brusselse metro, melden Belgische media. Op bewakingsbeelden is ontdekt dat Khalid el-Bakraoui, die zich opblies in de metro bij station Maalbeek, samen met een andere man een kaartje kocht voor de metro. Beide mannen hadden eenzelfde soort rugzak bij zich, die lijkt op die van de mannen die zich op het vliegveld Zaventem opbliezen. De Belgische onderzoekers houden er rekening mee, dat deze tweede man ook een bom had willen laten ontploffen in de metro en zijn daarom naar hem op zoek. Mogelijk kwam het niet zover, omdat het metroverkeer meteen na de ontploffing bij Maalbeek, werd stilgelegd. Al eerder signaleerde de Belgische omroep RTBF dat er mogelijk een tweede verdachte in de metro was. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of terreurverdachten uit Frankrijk en België eerder in Nederland zijn geweest. Door de klopjacht op betrokkenen bij de aanslagen in Brussel en Parijs, houdt officier van justitie Bart den Hartigh volgens het NRC er rekening mee, dat zij vluchtten naar Nederland. Hij is verantwoordelijk voor de terrorisme-aanpak binnen het OM. Den Hartigh wijst op de noodtoestand in Frankrijk, na de aanslagen op 13 november in Parijs. Als gevolg daarvan vonden veel huiszoekingen plaats. Hij kan zich voorstellen, dat men denkt: ‘…ik kan beter ergens anders gaan zitten…’. Dat onderzoeken ze nu, leest de verklaring van Den Hartigh in de media .Uit huiszoekingen die afgelopen week in Rotterdam, blijkt dat terroristen hier niet veilig zijn, zegt Wim de Bruin van het OM. Toch hebben de diensten geen concrete aanwijzingen dat Nederland een toevluchtsoord zou zijn. Maar sluiten niets uit. Jelle van Buuren, terrorismeonderzoeker aan de Universiteit van Leiden, denkt niet dat de terroristen zich in Holland schuilhouden. Hij zegt dat in het verleden gezochte terroristen zich eerder in andere landen hebben gevestigd. Als zij zich opgejaagd voelen dan zouden ze zich vermoedelijk eerder vestigen in een omgeving die nog niet bekend is. Bij huiszoekingen in Rotterdam werden meerdere invallen gedaan. Daarbij werd terreurverdachte Anis B. opgebracht. Hij heeft wel banden met het Zerkani – netwerk, dat een sleutelrol speelt bij de aanslagen in Brussel en Parijs. Tot zover een NOS-verhaal.

– Oellewappers. En dan de uilskuikens. Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) heeft vorige zomer de zogenoemde ‘JBZ-liaison’, de verbindingsofficier op de Nederlandse ambassade in België wegbezuinigd. Die post moet ervoor zorgen dat inlichtingen over justitiële en politie-aangelegenheden in het buitenland zo goed mogelijk worden uitgewisseld met Nederland.Dat de post van verbindingsofficier in Brussel niet meer werd ingevuld, is opmerkelijk tegen de achtergrond van de centrale rol die België speelt als land van herkomst van extremistische moslims. Na de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo was België al in beeld als land, waar de gebruikte wapens vandaan kwamen. In mei 2014 werd in Brussel een aanslag gepleegd op het Joods Museum in Brussel, waarbij vier mensen om het leven kwamen. En bij een anti-terreuractie van de Belgische politie —in januari 2015— in Verviers kwamen twee vermoedelijke moslimextremisten om het leven. Op diezelfde dag, werden ook invallen gedaan in de gemeenten Zaventem en Schaarbeek. Volgens het ministerie van V&J werd besloten de post in Brussel niet langer in te vullen, aangezien de toenmalige liaison ervoor had gezorgd dat de contacten tussen Nederland en België gesmeerd verliepen. Daarom werd het verantwoord geacht de post niet langer te bezetten. Min of meer tegelijk met het ‘tijdelijke schrappen van de liaison in Brussel’, werd besloten de post van verbindingsofficier in Londen juist wel weer in te vullen. Op de post in Londen, werd de voormalig directeur Voorlichting van het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) benoemd. Ironischer kan het niet.

Justitia Pietas Fides MMMXXIII

More
articles