Rosebel bespreekt gemeenschapsontwikkeling met overheid en dorpen

De leiding van Rosebel Gold Mines N.V. (Rosebel) heeft gisteren in een Gran Krutu gesproken met afvaardigingen van de overheid en de omliggende dorpsgemeenschappen van Brokopondo over duurzame gemeenschapsontwikkeling in het gebied. De conferentie op initiatief van de goudmultinational, vond plaats in het multifunctioneel centrum van Brokopondo.

Bij de ontmoeting waren onder meer aanwezig: minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO), districtscommissaris Yvonne Pinas van Brokopondo, het traditioneel gezag van de dorpen in Brokopondo, vertegenwoordigers van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en Onderwijs, leden van het Consultatie Comité, vertegenwoordigers van de lokale kleinschalige goudzoekers en het management van Rosebel.

Het doel van de Gran Krutu was om de duurzame ontwikkeling van Brokopondo, vooral in de omliggende dorpen, te bespreken en samen toekomstplannen te maken. Het gaat in deze om de volgende zeven dorpen: Marshallkreek, Nieuw Lombe, Klaaskreek, Balingsoela, Nieuw Koffie-kamp, Brownsweg en Kwakoegron. De gemeenschappen hebben concrete voorstellen aangedragen voor gezamenlijke uitvoering door de gemeenschappen, de overheid en Rosebel. Enkele van deze projecten zijn: drinkwatervoorziening voor Brokopondo, educatie- en gezondheidsprojecten, een vuilverwerkingsbedrijf en een ontwikkelingscentrum. In de komende periode zullen deze voorstellen verder uitgewerkt en besproken worden.

`In de afgelopen dertien jaar hebben Rosebel en de gemeenschappen van Brokopondo een goede relatie opgebouwd, gebaseerd op gemeenschappelijke doelen voor duurzame ontwikkeling van dit district. In de loop der jaren zijn zowel de behoeften van de gemeenschappen als de bedrijfsomstandigheden gewijzigd. Hierdoor is het noodzakelijk gebleken om de afspraken binnen het partnerschap tussen Rosebel en de omliggende gemeenschappen te evalueren en in lijn te brengen met de veranderde omstandigheden’, aldus een passage uit een persbericht van Rosebel.

De general manager van Rosebel, Suresh Kalathil, zei in zijn toespraak: “Onze toewijding aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, zijn de sleutel tot het succes van Rosebel. Vanaf de oprichting heeft Rosebel, samen met de gemeenschappen, tal van projecten gerealiseerd, voornamelijk op het gebied van educatie en gezondheidszorg, heeft zij het lokaal ondernemerschap gestimuleerd. Goede voorbeelden hiervan zijn de bouw van poliklinieken, logeergebouwen, accommodaties voor leerkrachten, speeltuinen, renovatie van scholen en volledige studiebeurzen voor de best geslaagde studenten van Brokopondo. Verder neemt Rosebel, zoveel als mogelijk, goederen als fruit, groenten en eieren af van lokale ondernemers uit Brokopondo. Dit partnerschap tussen Rosebel en de gemeenschappen wordt verder versterkt doordat 27% van de werknemers van Rosebel afkomstig is uit Brokopondo. De afgelopen jaren waren uitdagend voor Rosebel door onder andere een dalende wereldmarktprijs voor goud en hogere productiekosten. Om deze omstandigheden het hoofd te bieden, heeft Rosebel maatregelen getroffen, waaronder het verminderen van de kosten en het verhogen van de productiviteit. Het is belangrijk dat zowel Rosebel als de gemeenschappen van Brokopondo werken aan een goede nalatenschap voor het district door te focussen op duurzame projecten, die zullen leiden tot verdere capaciteitsversterking en het stimuleren van lokaal ondernemerschap.”

Minister Dikan gaf aan dat het de rol van het traditioneel gezag, de bestuursdienst en de centrale overheid is om duurzaamheid te creëren, waarbij RO de taak heeft om regio’s tot ontwikkeling te brengen. Hij onderstreepte daarbij het belang van het stimuleren van ondernemerschap en de agrarische ontwikkeling als belangrijke factoren.

Districtscommissaris Pinas heeft benadrukt dat decentralisatie ertoe heeft geleid dat het district haar eigen ontwikkeling ter hand kan nemen. Zij zei dank aan Rosebel voor het helpen uitvoeren van een aantal duurzame projecten, maar gaf tegelijkertijd ook aan dat Brokopondo nog veel projecten heeft te realiseren.

More
articles