Justitia Pietas Fides MMMXX

– Schieten. Het komt steeds vaker voor dat delen van de gewapende macht in Suriname grijpen naar het vuurwapen, vaker ook nog door de Staat als beroepswerktuig afgegeven. Het kan niet op. Dode op de Spoedeisende Hulp (SEH). Nog een ingehuurde veiligheidsman werd geslachtofferd.

– SEH. Over Spoedeisende Hulp gesproken. Alles blijkt opnieuw met elkaar verweven. Intertwined! Diefstal van het volksvermogen resulteert in tekorten aan alles. Tekorten aan middelen om de gezondheidszorg en geneeskunde op niveau te houden en de verwonde-/ziekemens met nuttig en gestereliseerde (verband-)middelen te verbinden. Tekorten aan buitenlandse valuta, ondanks een ‘make shift auction’ (veiling), om bedrijven en de SEH op gang te houden. Veel te weinig valutavermogen ingebracht. Gevolgen? Stakingen en andersoortige werkneerleggingen voor nu en naaste toekomst. Echter geen tekorten aan staatsmiddelen om allerlei ‘wis wasi politici’ te doen reizen en op termijn van drie- en vierdubbele pensioenen te voorzien. De rest van het volk en de traditioneel economische gangmakers/generatoren hebben het nakijken. ‘Wis wasi investeerders’ uit het Verre Oosten hebben het wel gezien, er ‘valuta wise’ van genoten en stappen nu lichtelijk knorrend/knoerend op de blauwe vogel…, terug naar hun vertreklokaties van zo een zes- of zeven jaren geleden. Terug naar de kartonnendoos tussen Dalian en Shanghai. Net dus niet, want die is inmiddels geruimd!

– Stille zaterdag. Volgt op Goede Vrijdag, de lijdensweg en dag waarop de Messias het moest ontgelden. Uiteindelijk het leven aan het kruis moest geven om de zonden van de mens op aarde nader te duiden. Vader vergeef het hen, ze weten niet beter? In katholieke landen en wat meer serieuze protestantse, wordt het werk neergelegd en zijn er de verplichte vrije dagen voor de Pasen ingevoerd. Niet in het land bij ‘de oude leermeesters’ en missionarissen uit den Nederlanden. Daar wordt nu gewoon doorgewerkt en is de Goede Vrijdag vervallen tot een normale werkdag, waarbij Duitsers, Fransen, Spanjaarden en Belgen de grens oversteken en komen feesten in enorme ecstasybesmette dancehalls. Gewoonten ons als Surinamers vaker met de roede en onder de loop van het geweer of kruis aangeleerd, dat er op de Goede Vrijdag geen vlees wordt genuttigd, allang met de noorderzon naar het ijzige vertrokken. Obsoleet geraakt. Misschien dan nog net niet in Staphorst, Oud Vlissingen en de kloosters van Tilburg, waar ze met een missie aangedreven vandaan durfden komen en ook kwamen. In Amsterdam een voetbalwedstrijd tussen NL en Fr. Een inderhaast in elkaar gezet eerbetoon aan de zijlijnen, voor de overleden meestervoetballer en babbelaar Johan Cruijf, die al vlot in Spanje werd/was gecremeerd. In kleine familiekring. Aan bepaalde verwachtingspatronen wordt heden ten dage gewoon aan voorbijgegaan en niet beantwoord.

– Melding. De moeder van een gedumpte baby meldt zich bij de politie. Een voorspelbare reden, komt ter sprake. Kon het kind niet meer voeden en verzorgen. Het zal meerdere mensen die het goed bedoelen bij het verwekken van een kind, dezer dagen door het hoofd schieten, dat men er maar beter niet aan begonnen was. Klinkt hard, maar is inherent aan de opgedrongen politiek/economische situatie die aan land en volk werd opgedrongen.

– Google. Een ‘Google-alert’ houdt zich dezer dagen wat Suriname betreft, niet alleen bezig met het reilen en zeilen van de naam Bouterse, maar nu ook met een weinig genoegzaam beeld, dat Guyanese rijst via Suriname in transit, aan Venezuela zal worden aangeleverd. Is Suriname inmiddels betaald voor rijstleverancies door het land van Chavez/Maduro of gaat men zich in Suriname, medeverplichten een volgend misdrijf te ondersteunen. Afnemen van productiegoederen en dan de zaak in de kou laten. Gevolg van de Venzolaanse mentaliteit en de acuut onstane economische situatie in een eens strevensrijk land.

– Brand. Weer brand in Paramribo. Een pand aan de Julianastraat ging in rook op. Bepaalde straten in Suriname zijn niet anders dan bekendheid aan het vergaren, door een rode haan die daar wederom heeft gekraaid. Costerstraat en Charlesburg, nog twee van dat soort aan fenomenale.

– Parlement NL. De Tweede Kamer heeft veel vragen over de rol van Nederland bij het niet oppakken van Ibrahim el-Bakraoui, toen hij door Turkije werd uitgezet. Bakraoui was een van de daders van de aanslag afgelopen dinsdag op Brussels Airport. Hij werd op 14 juli 2015 door de Turkse autoriteiten op het vliegtuig naar Schiphol gezet. Hij is daarna uit het zicht verdwenen.De partijen in de Tweede Kamer willen weten, hoe dat kon gebeuren. De kernvraag is waarom er in dit geval geen duidelijk contact is geweest tussen Turkije, Nederland en België over de uitzetting, terwijl Bakraoui een in België veroordeelde crimineel was. Ook was hij door Turkije opgepakt op verdenking van terrorisme. Een van de 166 vragen uit de Kamer, is wat de Belgische politie aan de Nederlandse collega’s heeft verteld over Bakraoui, toen de beide instanties op 15 juli 2015 belden over zijn uitzetting. Had Nederland Bakraoui niet alsnog uitgebreid moeten verhoren, toen België een dag na aankomst op Schiphol meldde dat deze man, die eerder was veroordeeld en aan de grens met Syrië werd opgepakt, naar Nederland was uitgezet? De Kamer wil ook weten waarom de veroordeelde crimineel niet in de internationale bestanden voorkwam en waarom een Belgisch staatsburger door Turkije naar Nederland is uitgezet.Turkije is van mening dat duidelijk genoeg is aangegeven over wie het ging en waarom hij werd uitgezet. België heeft toegegeven te weinig met deze informatie te hebben gedaan. De vraag is nu of de Nederlandse autoriteiten ook iets valt te verwijten. Minister Van der Steur heeft donderdag in een eerste reactie kenbaar gemaakt dat Turkije en België niet duidelijk zijn geweest over het gevaar van Bakraoui, waardoor Nederland de zaak niet goed heeft kunnen inschatten. Dinsdag moet Van der Steur, op basis van een uitgebreider onderzoek, verantwoording afleggen aan de Tweede Kamer.

– In de Cubaanse hoofdstad Havana hebben de Rolling Stones opgetreden voor honderdduizenden Cubaanse en buitenlandse fans. Het gratis optreden van de Stones met de bejaarde Mick Jagger is bijzonder: — slechts een paar westerse artiesten waaronder Audioslave, Diplo en Major Lazer, gingen de Britse rockers voor. Een historische avond met veel jonge Cubaanse fans. Nu al is het concert op Youtube cyberttech ingelegd en in bepaalde gevallen weer afgeblokt.

– Van der San. Hij ging weer eens weinig zalvend, maar wel geforceerd ploeterend vanuit een vernieuwde sitwasi tekeer. “Sjenie’s styling…”, niet te vergeten of versmaden. Een karikatuur in alle toonaarden en kleuren waardig.
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/34443

– Illusies. Het medebetrekken van religieuze organisaties kan de overheid heel veel van haar beleidsdoelen bereiken. Deze organisaties kunnen een grote rol spelen als het gaat om armoedebestrijding of bij het uitvoeren van het genderbeleid. Of het preventief tegengaan van strafwaardige feiten. Inderdaad een rationele gedachten uit het ambtelijke, maar dan moeten religieuze organisaties ongeremd, onbelast, en onbeperkt hun vrij ervaren kansen kunnen benutten.

– Vrees. Als je niks te vrezen hebt en met een rein geweten door het leven kan gaan. Alles behalve op het thuisfront in SU. De Marokkaanse koning Mohammed VI is op bezoek in Nederland. Donderdagochtend kwam het staatshoofd aan op Schiphol. Het gaat om een privébezoek. De koning liep vrijdagavond door de binnenstad van Amsterdam. Op Facebook zijn foto’s geplaatst…, waar hij met jongeren op staat. Hij draagt een trui, jeans en een muts. De koning maakt een rondreis door Europa. De afgelopen dagen bezocht hij onder meer Rusland, Tsjechië en Hongarije. Ook daar ging koning Mohammed veelvuldig met mensen op de foto. Of de koning tijdens zijn bezoek ook officiële afspraken heeft, is niet bekend. Nederland heeft recentelijk het verdrag met Marokko over het doorbetalen van uitkeringen aan mensen in Marokko opgezegd. Nederland heeft in het verleden wel meer van die gein uitgehaald. Neem nou Suriname daarvoor onder een vergrootglas en/of de verkruimeling van opgebouwde pensioenen van repatrianten die hun betere jaren aan de Nederlandse economie versleten. Vanaf mei leiden Nederland en Marokko toch nog wel samen, een internationaal netwerk tegen terrorisme. Het Global Counter Terrorism Forum.

– De starnieuws.com koppen van de afgelopen dagen in een ‘stille week’ 2016:
– Man met spullen voor vriend in cellenhuis, betrapt
– Schrijf geen rotzooi!
– Artsen en verpleegkundigen SEH werken 24 uur niet
– Brandweer ontstemd over nep-video brand begraafplaats
– Politiebericht over dodelijke beschieting op SEH
– Twee jaar cel opgelegd in drugszaak
– RGB verwacht spoedige oplossing begraafplaats Meerzorg
– BBS-er schiet beveiliger Mozart dood
– Ressort Wageningen wil garantie behandeling patiënten
– Vraag naar dollars groter dan aanbod
– Obama bezoekt gedenkteken slachtoffers ‘vuile oorlog’
– Diasporastudenten ontwikkelen debatskills
– Verdachte komt vrij als rechter meegaat met strafeis OM
– Aanslagen Brussel: Zes verdachten ingerekend
– Bisschop Choennie zet traditie voetwassing voort
– Vismale wil opvanghuis voor senioren en kinderen
– Criminelen knevelen en beroven burgers in woning
– 40 jaar straf voor ex-Bosnisch-Servische leider Karadzic
– Ontzield lichaam baby geborgen
– Ambassade India haalt Indiase muziekgroep voor Holi
– Moeder die baby achterliet bij jongen, aangehouden
– Vermoedelijke roofmoord kost 76-jarige het leven
– Seti SRnan praat met issuegroepen en activisten
– Omgekomen bestuurder Lalla Rookhweg was dronken
– Bejaarde vrouw omgekomen door roofmoord
– Voetbalicoon Johan Cruyff is niet meer
– Een dode en drie gewonden door verkeersongeval
– Te veel mensen sterven onnodig aan Tuberculose
– Telefoonbedrijven verhogen tarieven na valutaveiling
– VS zal geheime dossiers vuile oorlog Argentinië vrijgeven
– Suriname na penalty’s ten onder tegen Guadeloupe
– Brothers uit Commewijne weer kampioen Makhan Chor
– Winkelier mishandeld en beroofd
– Amerikaanse autoriteiten: Edmund Muntslag schuldig

Justitia Pietas Fides MMMXX

More
articles