March 26, 2016


BINTANG JAWA REUNION


March 26, 2016

Een Jawa muzikale reünie met artiesten uit Solo (Midden-Java) Indonesië, te weten Diosie Agustus Eka (rb), Paidjo (ro) en Romania (lo) zal op zaterdag 2 april in de Anthony Nesty Sporthal plaatsvinden. De zanger Idris Permata (lb) is meerdere malen in Suriname geweest en woont momenteel in Nederland. De twee arties-ten Stanley Mandikarya, Don Tosendjojo komen uit Moengo, terwijl Dyantie Legiman met Indonesische roots reeds jaren ingeburgerd is in ons land. De begeleidingsband staat o.l.v. Robby Soekatma aangevuld met percussionist Lionel Mertosetiko. Sedert de jaren ’70 is door de komst van diverse Indonesische artiesten in ons land uit de bakermat van Javaanse muziek een moderne vorm t.o.v. de traditionele Jawa muziek ontstaan, met soms Westerse, Caribische en internationale muziekinvloeden. Dit is uitgegroeid tot wat men nu populaire Jawa muziek noemt als variant op Suripop. Vanuit dit wereldperspectief bekeken, is uit de audio/visuele producties van de afgelopen jaren vast te stellen uit welk land de arrangeur/songwriter afkomstig is en heeft de overzeese muzikale beïnvloeding door de jaren heen nieuwe eigentijdse stij-len voortgebracht. Door het vertrek van vele muzikanten naar o.a. Nederland, heeft de Javaanse muziek daar ook een eigen ontwikkeling meegemaakt en kunnen we gevoegelijk spreken van Pop Jawa uit het verre Java, Neder Pop Jawa, geproduceerd door Surinamers in Nederland en Surja Pop gemaakt in ons eigen land. Een duidelijke geografische onderscheiding vanwaar de componisten hun muziekproducties op de markt brengen en niet alleen love songs, maar ook sociaal-maatschappelijke onderwerpen die op een artistieke en creatieve wijze worden vertolkt. Pop Javaanse muziek, als taal bevorderend instrument is anno 2016 niet meer weg te denken en vormt een verrij-king van ons gemeenschappelijk cultureel erfgoed. Later dit jaar komt er een Campur Bawur: geluidsdragerproductie als ode aan onze `Bromki Djari’, plurale samenleving. De bekende Joget Wayang van Joga en niet te vergeten de vele andere toonaangevende artiesten, zoals Oesje Soekatma (NL), Hendrik Mentokarij (NL), Harto Soemodihardjo (NL), Stanley Mandikarya (SME), Eddie Assan (NL), Stanlee Rabidin (NL), Robby Soekatma (SME), Mantje Karso (SME) en Emmely Kartoredjo en Maroef Amatsetam (SME) en uiteraard de vele Javaans georiënteerde muziekformaties in onze samenle-ving die regelmatig optredens verzorgen op georganiseerde events, privé aangelegenheden en hoogtijdagen, zullen aanwezig zijn. Op vrijdag 8 april doen de muzikanten Nickerie aan (NTC), terwijl de afscheid popshow op zaterdag 9 april 2016 gehouden zal worden in het district Commewijne (Meerzorg Sport Bond). De Indonesische artiesten vertoeven van 30 maart tot en met 13 april 2016 in Suriname.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249