Surinamer gearresteerd in Franse razzia

De gendarmerie in buurland Frans-Guyana heeft zaterdag een Surinamer en zeven andere personen aangehouden tijdens een grootscheepse operatie in Balata, een wijk in de hoofdstad Cayenne. Maar liefst 47 agenten hebben in het hart van Balata, mensen gefouilleerd, winkelpanden en huizen doorzocht en voertuigen gevisiteerd. De Surinamer die tijdens een wegcontrole als onderdeel van de politieactie werd gearresteerd, wordt verdacht van overtreding van de Franse wetten op verdovende middelen. Het resultaat van de razzia was: acht arrestaties,100 gram marihuana, 50 euro, 150 SRD, een gestolen scooter, zes messen en houwers. De messen en houwers zijn op de bermen langs de weg gevonden, vermoedelijk door onverlaten weggegooid toen ze de politie zagen.

De operatie was een wens van de prefect, de procureur en de gedeputeerde burgemeester van Matoury. “Balata is een plek met een hoge misdaadgraad. We moeten er met de bezem doorheen zodat de inwoners een beetje rust kunnen terugvinden”, aldus commandant Olivier Lefebre tegenover de wetsdienaren voorafgaand aan de operatie.

De anticriminaliteitseenheid (BAC), de grenspolitie (PAF), de nationale politie en de gendarmerie, begonnen de operatie met wegcontroles en onderschepten alle voertuigen die een andere route probeerden te kiezen om aan de controle te ontkomen. Alle bestuurders en mede-inzittenden meerijders, ongeacht functie of status in de gemeenschap, werden gecontroleerd.

“Het doet me goed om dit te zien, maar het is niet genoeg, Balata is echt in een vrije val”, vertelt een vrouw die al 25 jaar in deze wijk woont.

Volgens politie-informatie duikt de Jean-Jacques-Dessalinesstraat in Balata regelmatig op in verhoordossiers als zijnde een drugshaard. De politie vindt bij het doorzoeken van winkelpanden verbluffend grote bedragen in contanten, vermoedelijk van belastingontduiking of geld verkregen uit smokkel. Het geld is niet in beslag genomen, maar de winkelhouders zullen zich met hun boeken moeten verantwoorden.