Surinamer brein in drugsmokkellijn naar Frankrijk

Een niet nader geïdentificeerde man uit Suriname is eind vorige week aangehouden in de Zuid-Franse stad Toulouse. De justitiële autoriteiten in Frankrijk denken dat hij het brein is in een omvangrijke drugsketen die loopt vanuit Suriname via Frans-Guyana naar Europa. Naast hem zijn nog vijf verdachten in de boeien geslagen. De drugszaak kreeg vooral veel aandacht vanwege de arrestatie van ene Jean-Jacques Mars (43), een graag geziene succesvolle restauranteigenaar en voorzitter van de ook al in aanzien groeiende voetbalclub US Colomiers.

De zaak is aan het rollen gebracht door de recherche afdeling van de Franse gendarmerie van het departement Midi-Pyrénées. Het was hun opgevallen dat er steeds meer aanhoudingen werden verricht voor drugssmokkel in Toulouse. De afgelopen maanden hebben agenten een totaal gewicht van 2,5 kilo aan cocaïne in beslag genomen met een straatwaarde van 250.000 euro.

Na verhoor en een undercover onderzoek bleek een dertigjarige man, afkomstig uit Suriname, het brein te zijn achter de operaties.

Zijn voornaamste taak was om ervoor te zorgen dat koeriers vanuit Suriname veilig via Frans- Guyana konden reizen en met de verdovende middelen het vliegtuig konden nemen naar Frankrijk met Toulouse als eindbestemming.

More
articles