Miljoenen Brazilianen eisen vertrek Roussef

In heel Brazilië zijn vandaag miljoenen mensen op straat gekomen om het ontslag van presidente Dilma Rousseff te eisen. De populariteit van Rousseff is naar een absoluut dieptepunt gezakt, omdat ze ondermeer genoemd wordt in een corruptiezaak.

Alleen al in São Paulo werden volgens de lokale veiligheidsdiensten 1,4 miljoen betogers geteld, een historisch record. De stad is de dichtstbevolkte van het land en de oppositie staat er sterk. In Rio de Janeiro kwamen honderdduizenden mensen op straat. Alles samen zouden 3 miljoen Brazilianen in meer dan honderd Braziliaanse steden op straat zijn gekomen, waarmee de protestbeweging nog groter is dan de historische betogingen van maart vorig jaar.

Heel wat manifestanten zijn uitgedost in de nationale kleuren (geel, groen en blauw).

Ze scanderen leuzen als “Fora Dilma” (“Dilma buiten”) en hebben spandoeken of borden bij zich waarmee ze hun steun betuigen aan Sergio Moro, de rechter die het onderzoek naar het Petrobras-schandaal leidt. Sinds december vorig jaar loopt in het parlement een afzettingsprocedure tegen Rousseff. De oppositie beschuldigt haar ervan de begroting in 2014 en 2015 te hebben opgesmukt. Daarnaast wordt ze ook genoemd in de zaak-Petrobras, een groot corruptieschandaal waarbij ook Rousseffs voorganger Lula da Silva betrokken zou zijn. Bovendien speelt ook de sputterende economie de Braziliaanse presidente parten. In de peilingen heeft de populariteit van Rousseff een absoluut dieptepunt bereikt, met een score van nauwelijks tien procent. Zowat zestig procent van de Brazilianen zegt voorstander van haar ontslag te zijn.