Stakende BvL verliest vertrouwen in regering

“Er is een wantrouwen ontstaan bij de leerkrachten aangesloten bij de Bond van Leraren tegen de regering. De mensen willen resultaten zien voor de betere tijden. De overheid moet met resultaten op tafel komen alvorens we zeggen dat we geen acties meer gaan voeren. Woensdag is er weer een gesprek tussen de BvL en de regering en na dat gesprek zal blijken wat de verder te nemen stappen zijn.” Dat zegt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), vandaag op de eerste dag van een staking die wordt gevoerd door leraren van het Voortgezet Onderwijs Senioren (VOS).

De lerarenorganisatie heeft vandaag een persconferentie belegd in Theater Unique om een toelichting te geven op de actie die vandaag is ingeluid. De persconferentie volgde op een algemene ledenvergadering. Als gevolg van de vergadering lag het onderwijsproces stil op het gros van de middelbare scholen. Op sommige scholen stonden enkele leraren gedurende een paar lesuren toch voor de klas, maar de opkomst was pover. Veel studenten waren niet uit huis gegaan, omdat ze op de hoogte waren van de actie.

Hoe pijnlijk de actie ook mocht zijn voor de studenten, de leerkrachten hebben nu een punt bereikt dat ze niet verder willen werken onder deze omstandigheden. “Er moet een stukje verlichting komen in zowel het financiële als economische beleid van de Staat Suriname. Het is alleen maar armoede. We worden met de dag armer en armer en de regering mag dat weten”, zegt Valies.

De bondsvoorzitter zegt ook dat er gisteren een gesprek is geweest met president Desiré Bouterse. Bij dat gesprek was Onderwijsminister Robert Peneux ook aanwezig. De bond heeft haar hart gelucht bij Bouterse.

Er is tussen de bond en de regering afgesproken dat er gekeken zal worden naar de herwaardering van de leerkrachten. Er zijn al besprekingen geweest over de betere positionering van de leraren op het niveau van het Voortgezet Onderwijs Senioren (VOS). Volgens Valies onderschrijft Bouterse de eis van de leerkrachten voor een betere positionering als rechtvaardig. Er zullen in de komende periode meerdere besprekingen plaatsvinden om deze situatie te veranderen.

De president had ook een oproep gedaan aan de BvL-top om de actie die vandaag is ingeluid, af te ketsen. Dat kon volgens Valies echter niet, omdat het besluit is genomen door een algemene leden vergadering (alv). Alleen een andere algemene ledenvergadering kan en mag dat besluit terugdraaien. Volgens Valies begrijpt de regering de gevoelens van de leerkrachtenen, zij geeft ook aan dat er zonder meer gewerkt moet worden aan de positieverbetering van de leerkrachten. “Het grote probleem nu is de valutakoers en in het verlengde daarvan de economische situatie van het land. We zitten nu in een dal en men is van plan om deze situatie ongedaan te maken.”

De leden  van de BvL komen donderdag weer bij elkaar in een alv om te vernemen wat het resultaat van de onderhandelingen tussen het bestuur van de BvL en de overheid is. Volgens Valies is de vertrouwenscrisis van dien aard dat de leraren niet bereid zijn al teveel concessies te doen en de overheid ook niet alle ruimte wil geven, omdat de grens al is overschreden: “Er is een vertrouwenscrisis. De leerkrachten hebben geen oog en oor meer voor de overheid. Ze willen resultaten zien.”

-door: Ivan Summerville-

More
articles