SRD 600.000 voor monumenten Gesneuvelde Militairen en Burgers

De monumenten voor de Gesneuvelde Militairen en Burgers hebben de Staat SRD 600.000 gekost. “Het was eerst begroot op SRD 500.000, maar door de stagnaties die opgetreden waren, is het bedrag meer geworden”, zegt Henk Herrenberg, voorzitter van de commissie Realisatie Monumenten voor Gevallenen van de Binnenlandse Oorlog. De commissie heeft vandaag in het Perscentrum een persconferentie belegd, waarbij hij aangegeven heeft dat de monumenten reeds af zijn. Op 17 maart wordt aan de Waterkant, dichtbij de Marinetrap, het eerste monument onthuld door de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons. Op 22 maart vindt de onthulling van het tweede monument plaats in de Memre Buku Kazerne. President Desiré Bouterse zal als opperbevelhebber van het Nationaal Leger de onthulling doen.

“De bedoeling van het Monument voor de Gesneuvelde Militairen en Burgers is, om in herinnering te brengen dat het om het leven brengen van militairen en anderen nooit meer mag gebeuren en dat Surinamers onderling nimmermeer met elkaar gaan vechten”, zegt de voorzitter. Het gaat om ongeveer tweehonderd personen die tijdens de Binnenlandse Oorlog van 1986-1992 omgekomen zijn. “Na dertig jaar worden deze personen geëerd en het beste dat je kunt doen, is een monument opzetten”, aldus de voorzitter.

In 1992 is de oorlog beëindigd met het tekenen van een Vredesakkoord.

De voorzitter geeft aan dat de leiding van het leger elk jaar een herdenkingsdag zal organiseren, waarbij er kransen gelegd zullen worden met militair betoog. De juiste dag waarop dit zal plaatsvinden, moet nog geprikt worden, maar de voorkeur ging wel uit naar de dag waarop het Vredesakkoord getekend was.

door Melissa Achthoven

More
articles