Identiteit slachtoffers brand moeilijk te achterhalen

De politie heeft enige moeite om de identiteit te achterhalen van de vier slachtoffers die zijn gevonden in het puin van de twee winkelpanden die gisterochtend te Albina (Marowijne) zijn afgebrand. Het enige dat nu bekend is, is dat het om een jongetje van één jaar gaat dat een dag voor het drama jarig was. De overige doden zijn zeer vermoedelijk de oppas van het kindje en een Vietnamese en een Chinese arbeider. De Chinese arbeider was een dag voorafgaand aan de brand begonnen met werken in de winkel. De PR van het Korps Politie Suriname bevestigde vanmiddag tegenover De West dat de namen van de overledenen nog onbekend zijn en dat ze moeilijk te traceren zijn. Volgens de politie zijn alle documenten verloren gegaan tijdens de brand. De publiciteitsdienst laat verder weten dat de politie officiële stukken nodig heeft voor het onderzoek naar de identiteit van de overledenen.

Ook via de overlevenden van de brand die nu in Frans-Guyana worden verpleegd, kan de politie niet veel informatie verkrijgen die kan leiden tot de definitieve vaststelling van de identiteit van de vier doden. Alle vier slachtoffers woonden in het winkelpand waar het vuur is begonnen. Naar verluidt kenden sommige van de overlevenden degenen die nu dood zijn alleen bij hun roepnamen.

OORZAAK BRAND

De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend. De brandweer en de politie waren bij het ter perse gaan van deze editie nog drukdoende met het zoeken naar sporen die kunnen leiden naar de oorzaak van de brand. Alles wijst erop dat de brand op maandagnacht omstreeks 03:00 uur is begonnen in supermarkt Lily Store aan de Gouverneurstraat.

Omwonenden hoorden een harde knal, waarna de vuurzee werd waargenomen. Vier personen, onder wie de winkelhouder en zijn zwangere vrouw, konden aan de vlammenzee in het winkelpand ondanks beveiliging met diefijzer, ontkomen. Ze liepen brandwonden op en zijn naar Frans-Guyana overgebracht alwaar ze worden verpleegd. De overige vier inwoners waren minder fortuinlijk.

Functionarissen betrokken bij het onderzoek sluiten niet uit dat één of meerdere slachtoffers zich illegaal in Suriname bevonden, en dat het daarom zo moeilijk is om hun identiteit te achterhalen. Er zou nog niemand naar voren zijn getreden die duidelijkheid kan verschaffen over de personalia van de overledenen. Zelfs de medebewoners van het door vuur verteerde pand, kunnen dat niet. De autoriteiten zullen contact maken met de Chinese ambassade in Suriname en de Vreemdelingendienst. Ook zal bij het ministerie van Handel en Industrie en op het Commissariaat van Marowijne worden nagetrokken op wiens naam de winkelvergunning staat. De onderzoekers hopen op die wijze dichterbij de identiteit van de slachtoffers te komen.

door Ivan Summerville

More
articles