Suriname en Brazilië ondertekenen bilaterale overeenkomsten

Het bezoek van de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), Mauro Vieira, heeft vruchten afgeworpen. Dinsdagmiddag heeft hij voor zijn vertrek zes overeenkomsten getekend met zijn Surinaamse ambtsgenoot Niermala Badrising. De samenwerkingsgebieden bestrijken onder meer: Volksgezondheid, Landbouw en Natuurlijke Hulpbronnen (NH). De ondertekeningen vonden plaats op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Suriname mag op basis van de gezondheidssamenwerking steun verwachten in de strijd tegen bosjaws, de ziekte van Chagas en hiv/aids. Tijdens het eendaags bezoek van Vieira heeft zijn delegatie ook met de lokale autoriteiten van gedachten gewisseld over hoe gezamenlijk op te treden tegen het Zika-virus.

De NH-samenwerking zal resulteren in technische ondersteuning vanuit het zuiderbuurland voor de productie van een nieuwe geologische kaart van Suriname. Er zal in aanloop daarop een compleet geologisch databestand worden opgezet.

Er hebben ook werkbesprekingen plaatsgevonden die betrekking hebben op de sectorale samenwerking ter zake Justitie en Politie.

Aan de orde zijn ook gekomen de samenwerking op het gebied van handel en industrie, het stimuleren van de rijstbouw en cacaoteelt, sport- en jeugdzaken, het personenverkeer en interuniversitaire samenwerking.

Zowel de Braziliaanse delegatie als BuZa-Suriname, spraken na afloop van een productieve ontmoeting. Badrising en Vieira hebben elkaar tevens laten weten voorstander te zijn van versteviging van de bilaterale relatie.

Naast de formele werkbesprekingen met Badrising, heeft Vieira ook een onderhoud gehad met president Desiré Bouterse. De minister heeft een uitnodiging van de Braziliaanse president, Dilma Rouseff, om aanwezig te zijn bij de openingsceremonie van de Rio 2016 Summer Olympic Games  overgebracht aan Bouterse.

Vieira is gistermiddag na afronding van zijn bezoek doorgereisd naar Guyana.

More
articles