Bouterse verwacht veiliger Suriname met nieuwe PG

President Desiré Bouterse vertrouwt erop dat de nieuwe procureur-generaal (PG) bij het Hof van Justitie, Roy Bainath Panday, zodanig richting zal geen aan de vervolging dat de veiligheidssituatie in Suriname wordt verbeterd. Dat zei de president vandaag tijdens een ceremonie op het Presidentieel Paleis waarbij hij Roy Bainath Panday in die functie heeft beëdigd. Daarmee is hij definitief in de functie waarin hij al sinds eind 2014 waarneemt.

President Bouterse hoopt op een gerichte aanpak van onder meer zware misdrijven, grensoverschrijdende drugshandel en alle andere vormen van misdrijven, zoals mensenhandel, deelneming aan criminele organisaties, terrorisme en cybercrime.

Bainath Panday, toen nog advocaat-generaal, werd in december 2014 belast met de waarneming van de functie van PG toen toenmalig vervolgingsbaas Subhaas Punwasi met verlof ging in aansluiting op zijn pensionering.

Bainath Panday zegt dat hij de afgelopen maanden heeft ervaren hoe zeer de vervolging als onderdeel van de rechterlijke macht stappen voorwaarts wensen te doen in de bestrijding van de criminaliteit, maar dat zij alleen niet daartoe in staat is. “Er is meer dat in orde gebracht moet worden om de nobele taak om criminaliteit tegen te gaan en het land veilig te houden uit te voeren”, aldus de nieuw PG.

Ondanks alles heeft hij zich voorgenomen om met alle in hem beschikbare krachten deze taak te zullen vervullen. Hij is zich bewust van de hoge verwachtingen die Bouterse van hem heeft.

Met de beëdiging van Bainadj Panday tot PG, zijn er nu twee vacante posities van advocaat-generaal onstaan. De eerste ontstond toen Maureen Dayala per 1 september vorig jaar met pensioen ging. Nu ook Bainadj Panday zijn functie als advocaat-generaal heeft ingeruild voor de hoogste post bij het parket, beschikt het OM niet meer over advocaat generaals, althans niet totdat nieuwe functionarissen in die functies zijn benoemd.

-door Kimberley Fräser-

More
articles