Misiekaba noemt uitlatingen Bouterse ‘wake-up call’

André Misiekaba (NDP), fractieleider van de coalitie in De Nationale Assemblee (DNA), beschouwt een serie ondertussen omstreden gebleken uitlatingen van zijn partijvoorzitter en president Desiré Bouterse als een ‘wake-up call’ aan de gemeenschap. Bouterse had donderdagochtend, kort na middernacht, vriend en vijand verrast met zijn wens van een slapeloze nacht aan het volk, iets wat bij opposanten in het verkeerde keelgat is geschoten. De gewraakte uitlatingen zijn deel van een toespraak waarin hij ook al had gezegd dat er “iets historisch fout is met ons” in Suriname. Bouterse sprak het publiek donderdagochtend, iets na middernacht, toe bij het Monument van de Revolutie, en wel in zijn hoedanigheid van ‘Leider van de Revolutie’.

Het was donderdag precies 36 jaar geleden zogenaamde dat Bouterse, toen nog sergeant bij de Surinaamse Krijgs Macht (SKM), samen met 15 andere onderofficieren gewapenderhand het wettig gekozen gezag omver wierp.

Misiekaba:,,Wanneer de hoogste man in het land aangeeft, dat er zaken om ons heen gebeuren die niet door de beugel kunnen zoals verkrachting, kindermisbruik zijn het punten waar we bij stil moeten staan. Dat bedoelde hij ook met, ik wens u een slapeloze nacht toe. Met andere woorden dat we als mens moeten gaan bezinnen”.

Bouterse zei onder meer: “We sikiini a kondredisi. We moeten met de geestelijke leiders en beleidsmakers praten omdat a tetey sa wie gi,un no musudenkidati a no abi einde.” (We zijn gek in dit land. … aan elk touwtje komt een eind).Deze uitspraken en de slotzin “ ik wens u een slapeloze nacht toe” hebben veel stof doen opwaaien.

De West sprak naderhand minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa), maar ook hij blijkt geen aanstoot te hebben genomen aan de uitspraken van Bouterse. Net als Misiekaba, vindt hij de boodschap van de president overduidelijk. ,,De bewindsman geeft aan, dat het nu meer dan ooit tijd is dat er veel meer gedaan moet worden aan het tegen gaan van seksueel geweld ten opzichte van kinderen. Dat was de boodschap en niets anders,” aldus Noersalim.

door Ivan Summerville

More
articles