C-47 vraagt 25 tot 30 procent verhoging arbeidsloon

Bondsvoorzitter Robby Berenstein van de Progressieve Vakcentrale-47 (C-47) vraagt 25 tot 30% loonsverhoging voor arbeiders. Dit naar aanleiding van de inflatie in het land sinds vorig jaar en omdat er tot nog toe niets is gedaan voor de arbeiders. Om dit aan te pakken, wil de bondsvoorzitter daarom van bedrijf tot bedrijf gaan om te onderhandelen met de werkgevers om eerst te kijken wat de situatie van het bedrijf is met als basis de positie van de arbeiders. Berenstein maakte dit statement vanmiddag tijdens een bijeenkomst in het C-47 Centrum bekend. Het hoofdagendapunt waren de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) onderhandelingen betreffende de economische situatie in het land. Ten aanzien van de cao-onderhandelingen, heeft Berenstein afgelopen woensdag gesprekken gevoerd met de Belastingdienst, waar hij twee voorstellen aan de minister van Financiën heeft voorgelegd. De voorstellen zijn als volgt: structurele aanpassing van tarieven en heffingskosten van SRD 50 naar SRD150, verhogingen van bonus, vakantiegeld en kinderbijslag. Bij de gespreksvoering merkte Berenstein op, dat er gebrek was aan capaciteit.

“Er wordt veel gebruik gemaakt van consultants.” Op maandag 15 maart verwachten de vakbonden Ravaksur, Bond van Leraren en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten een reactie met betrekking tot de voorstellen. De Belastingdienst heeft aan de bonden aangegeven, dat er aan dataverzameling gewerkt moet worden, waardoor het nog even zal duren.

Berenstein uitte ook zijn misnoegen over de wijze waarop de regering omgaat met de economische problemen. “Er zijn tal van nationale oorzaken op het gebied van beleid, maar alles wordt op het internationale vlak geschoven. Een van ze is de verspilling van middelen op een onverantwoordelijke manier”, aldus Berenstein. De valutaveiling, waarbij er elke week een andere koers zal zijn, ziet de vakbondsleider als de volgende devaluatie. In de eerste week van maart beginnen de veilingen.

Ten aanzien van het International Monetary Fund en de Inter- American Development Bank waar Suriname geregeld leningen neemt, wil de bondsvoorzitter weten hoe het staat met het leningenplafond. Hij gelooft dat wij dichtbij de 60 procent zitten, welke als maximaal bruto binnenlands product is aangegeven. Daarnaast moet de Wet Pensioenfonds volgens de bondsvoorzitter gewijzigd worden.

Berenstein merkte naar aanleiding van de matige opkomst ook op, dat vakbondsleden vaak niet in de gelegenheid worden gesteld om de vergaderingen bij te wonen, terwijl dat in de wetgeving wel is vastgelegd.

door Kimberley Fräser

More
articles